Overleg:Tunneleffect

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb op 6 aug 2004 het volgende stukje geschrapt:

Het impliceert dat het voor een mens mogelijk is om dwars door een muur te lopen, alsof deze niet bestaat. Hoewel de statistische kans dat dit lukt verwaarloosbaar klein is, kunnen alle deeltjes van een mens een zodanige staat hebben, dat dit mogelijk wordt.

Gebruiker:Flyingbird vroeg me om een toelichting.

Ik heb het geschrapt, omdat ik niet dacht dat het verduidelijkte wat het tunneleffect is. De mogelijkheid is puur theoretisch. Volgens What is Quantum Tunneling is een tweeatomig deeltje al te zwaar om het tunneleffect een rol te kunnen laten spelen. Eigenlijk heb ik ook al mijn twijfels bij deze uitspraak

In werkelijkheid verdwijnt het deeltje voor de barrière en verschijnt een zelfde soort deeltje erachter. Het deeltje is dus niet echt door de barrière heen gegaan.

De golffunctie zegt iets over de kans om een deeltje op een bepaalde plaats aan te treffen. Op die schaal is er niets zinnigs te zeggen over de vraag of het hetzelfde deeltje is, of een ander (gelijksoortig) deeltje. Voor zover individuele deeltjes te onderscheiden zijn aan de hand van een of ander kenmerk (de waarde van de spin bijvoorbeeld), zal het deeltje altijd identiek zijn aan dat 'aan de andere kant' van de barrière.

Op macroscopische schaal doet de theorie van het tunneleffect geen meetbare (falsifieerbare) voorspellingen; daarom lijkt het me niet zinnig om daar uitspraken over te doen. - Tenzij dat kan helpen om het concept te begrijpen, maar die indruk heb ik niet.

Dit neemt niet weg, dat iemand anders die de geschrapte tekst wèl zinvol vindt, die weer mag terugplaatsen. Johan Lont 5 nov 2004 16:19 (CET)[reageer]