Overleg:Vicieuze cirkel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Niet onderbouwd[brontekst bewerken]

Na herkenning van de vicieuze cirkel zal daarom getracht moeten worden deze te doorbreken. In bovenstaande gevallen kan dit door:

Investeringen aanmoedigen, export bevorderen, belastingen verlagen, rente verlagen;
Overlegorganen, afspraken, mentaliteitsverandering;
Een andere leraar of school nemen, met het kind en de leraar praten;
Mentaliteitsverandering, (reparatie) wetgeving;
Conflictbemiddeling, mediation, afspraken.

Ik stel voor dat bovenstaand commentaar bij dit artikel verwijderd wordt. Het is niet onderbouwd en als ik het zo bekijk gebaseerd op een persoonlijke mening. --JHBonarius 5 dec 2006 22:37 (CET)[reageer]

Lenthe Kriq nieuwsbrief[brontekst bewerken]

Volgens de woord van de dag nieuwsbrief van Lenthe Kriq is de Wikipedia pagina niet helemaal correct. Ik ben geen expert in deze maar het lijkt mij dat er nog wat aanpassingen gedaan moeten worden. Lord Marchmain 9 jul 2008 13:48 (CEST)[reageer]

woensdag 9 juli 2008 VICIEUS UIT: IJskap Groenland remt zichzelf weer af (de Volkskrant, 4 juli 2008)

CONTEXT: In de huidige, meest dramatische broeikasscenario's stijgt de zeespiegel in een paar eeuwen met wereldwijd 6 meter. Dit gebeurt als de hele ijskap op Groenland het begeeft, doordat smeltwater het ijs van de tot drie kilometer dikke ijskap versneld laat afglijden naar lagere, relatief warme gebieden. Er ontstaat een VICIEUZE cirkel waarbij uiteindelijk al het landijs in zee terechtkomt.

BETEKENIS: (in vicieuze cirkel:) noodlottige kringloop van oorzaak en gevolg

UITSPRAAK: [vie-sie-JEUS]

WOORDFEIT: Volgens de Wikipedia komt vicieuze cirkel van het Latijnse circulus viciosus en heeft viciosus met wederkerigheid te maken, maar dat is verzonnen Latijn. Vitiosus 'slecht, gebrekkig' bestond in die taal wel; het Frans heeft er vicieux van gemaakt, en dat is weer in het Nederlands terechtgekomen. In het Frans is cercle vicieux een aanduiding voor een drogreden in de logica, sterk vergelijkbaar met de cirkelredenering. De letterlijke betekenis is 'slechte, gebrekkige cirkel'. Later is de term breder in gebruik gekomen voor een moeilijk te doorbreken spiraal van elkaar versterkende negatieve ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de economie.

Neutraal of ongunstig[brontekst bewerken]

Is vicieuze cirkel

  • (A) per definitie iets ongunstigs (iets waaraan men altijd zou wensen te ontsnappen), of
  • (B) is het in principe een neutrale uitdrukking, die een negatieve klank heeft gekregen doordat hij meestal negatief gebruikt wordt ??
  1. De oorspronkelijke versie van dit artikel ging uit van (A).
  2. Gebruiker MWAK vond dat (B) juist was, en verwerkte dat op 16 oktober 2006 in deze wijziging.
  3. Hierboven haalt Lord Marchmain op 9 juli 2008 een nieuwsbrief van een zekere Lenthe Kriq aan, waarin wordt beweerd dat circulus viciosus niet de werkelijke oorsprong is van de uitdrukking.
  4. Naar aanleiding van het gebruik van de uitdrukking op Verfransing van Brussel ontstond hierover op 25 juli 2008 een discussie in de kroeg: Wikipedia:De kroeg#Neutrality on Verfransing van Brussel (een permalink: [1]). Sommigen dachten dat (A) juist was, anderen dachten dat (B) juist was.
  5. Naar aanleiding van die discussie heeft Bessel Dekker dit artikel op 25 juli 2008 aangepast.

Zie ook fr:Cercle vicieux (als je Frans kunt lezen).

Johan Lont (voorbehoud) 25 jul 2008 16:51 (CEST)[reageer]

Google geeft een overweldigende meerderheid voor circulus viTiosus 55.600 t.o.v. circulus viCiosus 2070. De oorspronkelijke afleiding lijkt mij dan toch van vitium te zijn en niet van vicis. Notum-sit 25 jul 2008 17:09 (CEST)[reageer]
Mee eens. Er is eigenlijk geen goede bron te vinden voor viciosus, en ik heb het artikel aldus opnieuw herschreven. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 25 jul 2008 17:24 (CEST)[reageer]