Overleg:Vlag van het Verenigd Koninkrijk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een nieuwe vlag?[brontekst bewerken]

Mag dat deel niet weg? Het is toch duidelijk dat dit een eenmansactie was die nooit in de praktijk gebracht zal worden.--Westermarck 2 jan 2007 00:26 (CET)[reageer]

Ja, dat deel zal ik weghalen, heeft geen enkele encyclopedische relevantie. Ninane (overleg) 2 jan 2007 10:22 (CET)[reageer]

De Union Flag is de Koninklijke Banier en tevens de geusvlag van het Verenigd Koninkrijk[brontekst bewerken]

In het artikel staat "De vlag (van het Verenigd Koninkrijk) wordt vaak ook de Union Jack genoemd, hoewel dit niet correct is,.." Dit behoeft m.i. wat nuancering.

Er is bij een aantal soevereine staten, in hun rol als koninkrijk, een verschil tussen de Koninkrijksvlag soms ook Koninklijke Banier genoemd welke als gemeenschappelijk symbool dient voor de landen die dat koninkrijk vormen, en de nationale vlag van een afzonderlijk land binnen dat koninkrijk. Dit is ook in het Koninkrijk der Nederlanden het geval. Als je dit realiseert dan wordt het misschien gemakkelijker om het vlagprotocol van het Verenigd koninkrijk en haar (voormalige) Gemenebest landen te begrijpen.

De Union Flag geldt in veel landen van het (voormalige) Britse Gemenebest als het symbool van hun (historische) verbondenheid met het (voormalige) moederland. Daarom kan je niet zomaar zeggen dat de Union Flag de vlag van het Verenigd koninkrijk is. De Union Flag is in haar rol van verbondenheid tevens de koninklijke banier en deze wordt ook door landen die nog steeds de Engelse monarch als hun staatshoofd hebben bij speciale gelegenheden gebruikt, onder meer op de oorlogsbodems van Canada. Daarom mag de nationale vlag van het Verenigd Koninklijk op zee in die hoedanigheid nooit worden gebruikt. Verder voeren verschillende landen die nog verbonden zijn of voelen met de Engelse monarch (zoals o.a. Australië en Nieuw Zeeland) in het vlagkanton van hun nationale vlag de Union Flag, dus niet in de rol als vlag van het Verenigd Koninkrijk maar als de koninklijke Banier.

De reden waarom de Union Flag ook vaak de Union Jack wordt genoemd is dat de Union Flag ook de rol van geusvlag op alle in dienst zijnde Britse Oorlogsbodems vervuld alsook ook op alle schepen die in dienst zijn van de RAF en het Britse leger. Dus als de Union Flag als geusvlag wordt gebruikt dan is de benaming Union Flag wel degelijk correct. Er kan bij voldoende kennis van het Britse vlagprotocol (en correct vlaggebruik) nooit een misverstand bestaan wanneer de Union Flag in de rol van Koninklijke Banier, de Union Jack of als nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt. Op zee wordt de nationaliteit van alle schepen die geregistreerd zijn in het Verenigd Koninkrijk nooit door de Union Flag tot uitdrukking gebracht. Sterker nog het altijd illegaal om de Union Flag in haar rol als nationale vlag op zee te gebruiken, daarvoor dienen de Red, Blue en White Ensigns. --145.53.144.81 7 mei 2011 16:09 (CEST)[reageer]

Klopt dat wel?[brontekst bewerken]

Het huidige verhaal (anno april 2017) over de vlag van 1801 lijkt n.m.m. niet overeen te komen met het overeenkomstige verhaal op de Engelse wikipedia. Uit de Engelse tekst maak ik op:

    Het rode kruis van St. Joris (beschermheilige van Engeland) kwam bovenop het kruis van St. Patricius (beschermheilige van Ierland), en die beiden werden geplaatst bovenop de vlag van Schotland (gewijd aan Andreas).

Misschien kan een vlagdeskundige daar nog eens naar kijken. VanBuren (overleg) 8 apr 2017 21:27 (CEST)[reageer]