Overleg:Vogelspinnen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

2-09-08: in de tekst werd gesproken over het feit dat vogelspinnen makkelijk als huisdier te houden zijn. Ik heb dit gewijzigd in: "makkelijk in gevangenschap te houden", omdat een huisdier een dier is die niet in die vorm in de natuur voorkomt. En die definitie geldt niet voor een vogelspin: daar bestaan geen gedomnesticeerde exemplaren van. (Kitty aka Sarjenka)

Braziliaanse zwerfspin[brontekst bewerken]

Onder het kopje Gif staat dat de Braziliaanse_zwerfspin een vogelspin is, maar op http://nl.wikipedia.org/wiki/Braziliaanse_zwerfspin staat juist dat dat niet zo is! Wie weet wat er correct is? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.73.36.7 (overleg · bijdragen) 21 mrt 2009 16:42 (CET)[reageer]

Dat moet inderdaad veranderd worden: de Braziliaanse zwerfspin is geen vogelspin. C (o) 22 mrt 2009 17:57 (CET)[reageer]


In de eerste alinea wordt nog steeds verwezen naar een huisdier. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.210.81.16 (overleg · bijdragen)

In het artikel over huisdieren wordt gezegd dat een huisdier een dier is dat in of om het huis woont en leeft. Een ruime definitie, zodat je ook niet-uitgenodigde beesten als muizen als een huisdier moet beschouwen. En dan zou je dus ook de vogelspin als huisdier moeten zien.
Verderop in het artikel staat: "Een huisdier is in de regel tam en van jongs af aan door mensen grootgebracht. Exotische huisdieren zijn soms niet tam te maken, bovendien worden ze vaak in het wild gevangen." Uit deze licht verwarrende informatie zou je kunnen afleiden dat een exotisch huisdier een contradictio in terminis is en dus eigenlijk niet bestaat.
Er zijn ook mensen en websites die huisdieren beschouwen als gezelligheidsdieren: je hebt ze voor de gezelligheid in huis. En dán is het niet zo gek om een vogelspin een huisdier te noemen, hoe ongezellig ze wellicht in het contact overkomen. Overigens is een formulering als "de vogelspin wordt als huisdier gehouden" op zich correct: je kunt uit deze mededeling afleiden dat het beest als ware het een huisdier gehouden wordt. Daarmee wordt volgens mij in het midden gelaten of het ook werkelijk een huisdier is.
Wat is wijsheid? De website van de Vogelspinnen Vereniging Nederland biedt uitkomst. Daar wordt niet geprobeerd om het huiselijke of gezellige, laat staan het gedomesticeerde karakter van de vogelspin te benadrukken. Er staan simpelweg "Vogelspinnen worden gehouden in een terrarium." Ik heb dan ook het eerste stukje veranderd met de verwijzing naar die omstandigheid. Het gebruik van het begrip huisdier wordt daarmee eenmalig omzeild. In de paragraaf In het terrarium heb ik echter niks veranderd; daar wordt immers uitgelegd hoe huisdierachtig een vogelspin is. Paul-MD 28 aug 2010 01:24 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Vogelspinnen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 14:19 (CEST)[reageer]