Overleg:Vrouwendiscriminatie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik vind "Vrouwendiscriminatie is een gevolg van sexisme" niet de beste openingszin, aangezien dit over een verklaring gaat en niet over een definitie. Wat mij betreft beter om eerst een heldere definitie te geven en daarna pas te analyseren waar het wellicht een gevolg van is.  Emil·76  29 aug 2006 11:39 (CEST)[reageer]

Encyclopedisch?[brontekst bewerken]

Ik heb de indruk dat dit artikel eerder opiniërend dan encyclopedisch is. Veelal handelt het over vrouwenhaat en niet over vrouwendiscriminatie. De geschiedkundige beschrijving is erg warrig en niet zo "to the point", zie bijv het gedeelte over de boeren en de 'stoute' nomaden. Mijn mening is dat vrouwendiscriminatie moet gaan over de tegenwoordige ongelijke behandeling van mannen en vrouwen in het rechtssysteem en de maatschappij. Een geschiedkundige onderbouwing is wel gewenst, maar zou niet de hoofdmoot van het artikel moeten uitmaken.

De oorzaken zouden ook wat objectiever vastgesteld kunnen worden. Zo uit de losse pols: traditionele arbeidsverdeling, die historisch is ontstaan door verschillen in:

  • seksualiteit
  • zwangerschap, zogen van de kinderen
  • geringere fysieke kracht van de vrouw
  • religieuze overtuiging en wereldbeeld

Persoonlijk geloof ik niet dat vrouwen minder rationeel denken dan mannen (IQ-tests wijzen dat ook niet uit), maar mocht dat zo zijn zou dat natuurlijk ook een oorzaak van vrouwendiscriminatie zijn. Er is wel veel bekend over de verschillende capaciteiten in verbale begaafdheid en ruimtelijk inzicht. Aangezien dat ook geen wet van Meden en Perzen is en de individuele verschillen hierin veel groter zijn dan de geslachtsverschillen lijken me verschillen in denken niet de oorzaak van vrouwendiscriminatie.

Het lijkt me ook niet zinvol om traditonele leefgewoonten op deze manier te veroordelen. Ze zijn een oplossing waarmee een volk of stam zich in staat heeft gesteld te overleven in een harde wereld met oorlogen en voedselgebrek. Door een meer beschrijvende toon kan de lezer er zichzelf wel een moreel oordeel over vormen.

Er ontbreekt ook een duidelijk overzicht met de recente ontwikkelingen in de westerse maatschappij. Daarmee bedoel ik een overzicht waarin wordt aangegeven wat veranderingen in de rechtspositie van de vrouw zijn geweest in de afgelopen tweehonderd jaar (vrouwenkiesrecht, wet gelijke behandeling) en wat statistiek over de participatie van vrouwen in politiek en hoger management.

Aangezien ik zelf een man ben en niet sociologisch geschoold ben ik niet de aangewezen persoon om een artikel over vrouwendiscriminatie, maar wil ik wel graag pleiten voor een wat objectiever en duidelijker artikel. Ik heb de indruk dat dit artikel beter onder de titel "vrouwenhaat" tot zijn recht zou komen. Viridiflavus 3 mei 2007 18:02 (CEST)[reageer]