Overleg:Wereldjamboree

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hoe komt men bij Wereldjamboree? Ik dacht dat Wereld Jamboree de juiste titel is (zeker vergelijkend met het Engelse World Jamboree) JeroenvanVeen 30 mrt 2009 17:57 (CEST)[reageer]

  • Er leek consensus te zijn in juli, maar nu staat het toch weer verkeerd. Scouting Nederland heeft de Wereld Jamboree 2x zelf georganiseerd. Zij is dus in het Nederlands taalgebied de meest gezaghebbende bron. Ook de Volkskrant gebruikte in 1995 het los. De Wereld Jamboree is een eigennaam, vergelijk het Wereld Natuur Fonds. Zanaq ben jij zelf scout? Het scoutmuseum is overigens een losse stichting die zich niet gebonden acht aan de spellingsregels van Scouting Nederland. Overigens geeft wereldjamboree in Google 7700 hits en Wereld Jamboree 21.000. Dat geeft ook aan dat er een duidelijke voorkeur voor Wereld Jamboree bestaat. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
    • Nee, dat betekent dat de meeste scouts niet kunnen spellen. — Zanaq (?) 29 okt 2013 14:16 (CET)
      • Het is een eigennaam, die mogen afwijken van de spellingsregels. Ricodol74 en JeroenvanVeen geven hierboven ook al argumenten voor losse woorden. Het is een woord dat gebruikt wordt binnen scouting, waarom volg je Scouting Nederland dan niet gewoon? Woordenlijst Scouting – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
        • Het is niet duidelijk of het een eigennaam is of een omschrijving, noch of Scouting Nederland leidend is, aangezien er ook Belgische en Surinaamse scouts zijn. — Zanaq (?) 29 okt 2013 14:36 (CET)
          • Sommige scouts spellen het wel vast (1 en 2) en ook niet-scouts spellen het wel vast (3). ErikvanB (overleg) 29 okt 2013 14:56 (CET)[reageer]
          • Maar de Volkskrant schrijft het weer los. De eerste link hebben duidelijk de richtlijn niet gevolgd, maar goed er zijn 7700 hits waar het aan elkaar is geschreven. De Wereld Jamboree is in 1995 georganiseerd door de Stichting Wereld Jamboree, die zullen toch wel weten hoe hun eigen activiteit heet? Stichting Wereld Jamboree. Ook de Volkskrant schreef het in 1995 heel consequent los. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
            • En het Scoutmuseum zal het toch ook wel weten? Die schrijven het op deze pagina weer aan elkaar. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van websites. Ik ben geneigd om de spelwijze van Scouting Nederland te volgen, welke in een Huisstijlhandleiding (https://www.scouting.nl/component/docman/doc_download/271-huisstijlhandleiding-scouting-nederland) Wereld Jamboree voorschrijft. Look Sharp! 29 okt 2013 15:20 (CET)[reageer]
              • Nogmaals: Scouting Nederland is geen autoriteit voor België en Suriname. — Zanaq (?) 29 okt 2013 15:23 (CET)
                • Nogmaals: België en Suriname hebben nooit een Wereld Jamboree georganiseerd, Scouting Nederland wel. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                  • De spelling "Wereldjamboree" stemt overeen met bijvoorbeeld Wereldkampioenschap, Wereldbeker, Wereldbol enz. Kijk maar eens op [2], als het een woord is dat een algemeen verschijnsel beschrijft schrijf je het in principe aan elkaar, als het de eigennaam is kan het zijn dat het los is zoals in Wereld Natuur Fonds. De wereldjamboree gehouden in 1995 kan best als Nederlandse eigennaam "Wereld Jamboree 1995" gehad hebben, maar dat zegt niks over de spelling van het woord voor het algemene verschijnsel. Egel Reageren? 29 okt 2013 15:27 (CET)[reageer]
                  • Ik vind je redenering vergezocht: de wereldjamboree heet "Wereld Jamboree". Ooit gehoord van “Occam’s Razor”, een principe uit de logica? Occam’s Razor stelt dat bij gelijke uitkomsten de simpelste oplossing meestal de juiste is. Wat is dan logischer? Dat de Wereld Jamboree "Wereld Jamboree" heet, of dat de Wereldjamboree "Wereld Jamboree" heet. Het eerste toch? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                    • Nee, de laatste mogelijkheid sluit zeer goed aan bij het bekende feit dat de meeste mensen niet kunnen spellen. — Zanaq (?) 29 okt 2013 15:51 (CET)
                    • Okee, laten we het dan eens omdraaien. Heeft een van de Belgische organisaties of Boys Scouts of Suriname een vastgelegde schrijfwijze zoals Scouting Nederland. Vooralsnog is dit het enige stuk waarin de schrijfwijze voor scouts is vastgelegd. Je zegt dat Sn geen autoriteit heeft voor België en Suriname, prima, maar hebben zij dan een vastgestelde woordenlijst? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                      • Niet dat ik weet, maar dit is de Nederlandstalige wikipedia, en scouting nederland heeft niet de macht om schrijfwijzen voor het hele taalgebied vast te leggen. De Taalunie wel, en die is duidelijk over samenstellingen. Wie er allemaal jamborees hebben georganiseerd lijkt me van geen enkel belang, aangezien het merendeel voor zover ik weet niet door nederlandstalige organisaties is georganiseerd. — Zanaq (?) 29 okt 2013 16:43 (CET)
                        • De Wereld Jamboree is een activiteit van Scouting. Er is één woordenlijst voor Scouting in het Nederlandse taalgebied. Scouting heeft in het Nederlands taalgebied tweemaal een Wereld Jamboree georganiseerd en die heten dan Wereld Jamboree. Dan is dat toch evident? Het woord "wereldjamboree" staat in elk geval helemaal niet in de online versie van de Taalunie. En nogmaals het is de naam van een activiteit, daarom schrijf ik het ook heel consequent met hoofdletters, het is geen samenstelling, maar een eigennaam. Je schrijft het altijd (ook in het Engels) met hoofdletters. Je verandert de naam van het Wereld Natuur Fonds toch ook niet in wereldnatuurfonds? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                          • Samenstellingen hoeven niet op de woordenlijst te staan om correct te zijn. Het is mi niet evident. Wereld Natuur Fonds is inderdaad ook fout, maar het is nu eenmaal een eigennaam. Ik pleit ervoor in dergelijke gevallen sic te vermelden. Maar dat geheel terzijde. — Zanaq (?) 29 okt 2013 19:08 (CET)
                          • Wereld Jamboree is ook een eigennaam! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                            • Voor ongeveer 1980 is de spelling in de Nederlandse kranten wereldjamboree of wereld-jamboree (eventueel met hoofdletter(s)). Rond 1985 stelt Nederland zich kandidaat voor de 17de WJ in 1991, vanaf die tijd gaan de kranten "Wereld Jamboree" gebruiken. Waarschijnlijk omdat "17de Wereld Jamboree" gebruikt is in de publiciteit rond de kandidaatstelling. Nederland gaat uiteindelijk de 18de WJ organiseren in 1995. Je kunt het nazoeken op Historische Kranten in de Koninklijke Bibliotheek.Egel Reageren? 29 okt 2013 19:55 (CET)[reageer]
                            • Fijn te horen dat er blijkbaar sinds 1985 gebruik wordt gemaakt van de spelling Wereld Jamboree. Ik wist dat er in het verleden heel veel verschillende schrijfwijzes zijn gebruikt, maar niet dat er al bijna 30 jaar ook door de media een vaste schrijfwijze wordt gehanteerd. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                              • Laten we ons niet richten op recente nederlandse activiteiten: het is een internationaal fenomeen dat bijna een eeuw oud is. Wat er voor 1990 en in het buitenland gebeurt is veel relevanter. Zie ook en:Wikipedia:Recentism. Wikipedia is geen marketingtak van Scouting Nederland, wat Scouting Nederland doet is niet zo relevant, en scouts zijn (klaarblijkelijk) geen taalkundigen. — Zanaq (?) 29 okt 2013 20:17 (CET)
                              • Geen enkel argument is goed genoeg voor je. Vanaf de 17e tot en met de 23e Wereld Jamboree is een significante tijdsperiode. Ik durf te wedden dat je nog nooit op een Wereld Jamboree bent geweest of maar enig idee hebt wat het inhoudt. Je houdt vast aan een taalregel, die dus ook door de nederlandse kranten niet wordt gevolgd. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
                                • Ik ben een medewerker op de wereldjamboree in 1995 geweest. Wat nog verbeterd moet worden is dat wereldjamboree in het artikel met een hoofdletter geschreven is, het hoort zonder, het is niet correct en leidt tot misverstanden zoals waar RSA661 last van heeft. Alleen als het een eigennaam is kan het met een hoofdletter en dat is mogelijk alleen het geval in het geval van de "18de Wereld Jamboree", in alle andere gevallen, zoals de algemene naam of in vertalingen, moet het met een kleine letter. Egel Reageren? 29 okt 2013 20:58 (CET)[reageer]
                                • Ik twijfelde niet aan jouw aanwezigheid, je totem zei genoeg ;-). We zijn het echter niet eens wat de schrijfwijze betreft. Het is geen misverstand als het in het hele land media incluis wordt geschreven als Wereld Jamboree – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RSA661 (overleg · bijdragen)
  • Ik doe dit jaar zelf voor de tweede keer mee, in zowel 2011 als dit jaar wordt in alle communicatie van het Nederlands Contingent wordt 'Wereld Jamboree' gebruikt, dit lijkt mij dan ook de correcte spelling.Nederlands Contingent Op de site van het Belgisch contingent wordt er simpelweg verwezen naar 'Jamboree' of naar 'Wereld Scout Jamboree' en is de term Wereldjamboree nergens te vinden.Belgisch Contingent — Bart_Sw 25 jan 2015
Ik tref in elk geval niet voldoende consensus aan om dan maar die ongrammaticale spelling te hanteren. — Zanaq (?) 26 jan 2015 08:07 (CET)
Knap dat je zo lang volhoudt op een onderwerp waar je geen enkele kennis van hebt en zo doorgaat met het verspreiden van incorrecte informatie! Bovendien is het ook de Nationale Jamboree, zou daarvoor dan principe niet hetzelfde moeten gelden? (Nationale Jamboree)Bart_Sw 29 jan 2015
Wereldjamboree is een samenstelling. Nationale jamboree en Europese jamboree zijn combinaties van een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord. Er gelden gewoon de zelfde regels als die gelden voor Wereldkampioenschap, Europees kampioenschap en Nationaal kampioenschap. De regels zijn niet moeilijk en kun je nalezen op Signalering Onjuist Spatiegebruik Egel Reageren? 29 jan 2015 14:30 (CET)[reageer]
Waarom zou Wereld Jamboree niet in de categorie eigen namen kunnen vallen? Bovendien is het zowel in het Engels als in het Frans, Spaans, Zweeds en enkele andere talen geschreven als twee woorden, is het dan niet vreemd om het in het Nederlands radicaal anders te doen? Bart - Erare humanum est. 29 jan 2015 23:28 (CET)

Wereldjamborees van andere scouting wereldorganisatie's[brontekst bewerken]

  • Wereldjamborees worden ook georganiseerd door andere scouting wereldorganisatie's, "World Federation of Independent Scouts" heeft al 3 wereldjamborees gehouden en de "World Organization of Independent Scouts" gaat dit jaar, 2014, een wereldjamboree houden. Daarnaast heeft de WAGGGS een paar wereldkampen georganiseerd en zowel de "Confédération Européenne de Scoutisme" als de "Union Internationale des Guides et Scouts d'Europe – Fédération du Scoutisme Européen" houden kampen voor hun leden overal ter wereld, maar omdat die organisaties Europees georiënteerd zijn en de meeste leden in Europa hebben noemen ze deze Eurojam. De CES heeft al twee keer hun Eurojam in Nederland gehouden, in 1989 en 2013 en twee keer in België, in 1993 en 2010. --Egel Reageren? 7 jan 2014 13:44 (CET)[reageer]

jamboree in toekomst[brontekst bewerken]

er staat al informatie over de volgende wereldjamboree, terwijl die net zo goed weer niet door kan gaan. en weet iemand waarom de afgelaste jamboores geen jaartal hebben ze zijn afgelast in een jaartal, wel zo logisch. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.87.248.250 (overleg · bijdragen) 15 apr 2017 10:54‎

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Wereldjamboree. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 okt 2017 16:58 (CEST)[reageer]

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Wereldjamboree zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 15 feb 2022 06:16 (CET)[reageer]

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.