Overleg:Winst-en-verliesrekening

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik moet hier toegeven dat mijn wijzigingen van afschrijving van 3 naar 5 jaar zijn ingegeven door fiscale overwegingen. Immers dit fiscale regime geldt sinds 2007. Bedrijfseconomisch (of commercieel) gemaakte jaarrekeningen hebben hier natuurlijk niets mee van doen. Daar kun je gerust 3 jaar als afschrijftermijn nemen, of 1. Voor het MKB wordt er meestal maar één jaarrekening gemaakt, die fiscaal is. Daar komt trouwens binnenkort een wettelijke status voor, aldus een uiting van de RJ. wannesQ 21 sep 2007 11:11 (CEST)

Het is dus niet de RJ maar de regering die daarmee bezig is. Onderstaand bericht stond een paar geleden op de site van de Overheid:

De regering heeft het aangekondigde wetsvoorstel ingediend dat het voor kleine BV's mogelijk maakt fiscale grondslagen te hanteren.

Op 12 september jl. heeft de regering het wetsvoorstel ingediend dat het voor kleine BV's (en andere kleine rechtspersonen) mogelijk maakt fiscale grondslagen te gaan hanteren vanaf boekjaar 2007. Dit dient wel integraal te gebeuren, dus uitkiezen mag niet.

De wijziging geeft een juridische grondslag aan een praktijk die in de meeste gevallen reeds bestaat. In het kleinbedrijf wordt het hebben van een commerciële en een fiscale jaarrekening als erg hinderlijk beschouwd.

Er is voorzien in een algemene maatregel van bestuur om nadere regels te stellen aan het gebruik van deze grondslagen en de vereiste toelichting. Uit contacten met het ministerie vernamen wij dat de verwachte AMvB de bepaling zal bevatten dat fiscale afwaarderingen zullen moeten worden toegelicht.

De geïnteresseerde lezer kan de stukken raadplegen op [www.overheid.nl/op]

wannesQ 21 sep 2007 11:19 (CEST)

De wet is inmiddels aangenomen, ik heb in Wetgeving_op_de_jaarrekening#Nederlandse_wetgeving daarover iets toegevoegd.--Patrick (overleg) 30 sep 2011 06:54 (CEST)[reageer]

Een resultatenrekening kan in scrontovorm of in staffelvorm opgesteld worden. Wie kan daar meer over zeggen. Staan de baten links (debet)? Komen in de staffelvorm eerst de opbrengsten? (vergeten in te loggen) Madyno (overleg) 26 dec 2018 14:42 (CET)[reageer]