Overleg:Xia-dynastie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het bestaan van de Xia dynastie is nog steds niet bewezen. Ik denk niet dat hier proper wording is gebruikt. Mijn Nederlands is helaas niet goed genoeg om dit te corrigeren. Ik verwijs naar de engelse versie voor een betere handhaving: http://en.wikipedia.org/wiki/Xia_Dynasty

Bronvermelding engelse wikipedia[brontekst bewerken]

Tot mijn verbazing zag ik dat er aan het artikel Xia een bronvermelding toegevoegd is. Het artikel zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit de engelse wikipedia, bovendien wordt een aantal vertalers genoemd. Vier bezwaren:

  1. Artikelen zijn van niemand, bewerkingen en bewerkers zijn te vinden in de geschiedenis. Er horen geen namen van bewerkers op het artikel zelf te staan.
  2. Van de oorspronkelijke engelse vertaling is nog geen tiende meer over. De rest, lees negen-tiende, is zonder hulp van wat voor wikipedia artikel geschreven. Wat is het belang om te weten dat het begin van dit artikel bijna 2 jaar geleden!!!! is vertaald. Het gaat om de huidige versie, die wordt gelezen en die dient te worden beoordeeld.
  3. Bronvermelding of literatuurverwijzing is uitstekend. Hier zijn alle gebruikte werken vermeld onder het kopje literatuur. Dat is pas controleerbare informatie, niet een engels artikel dat in de afgelopen twee jaar ook een evolutie heeft ondergaan.
  4. Wat te doen met onzinnige delen uit de vertaling? Het was ook tijdens deze periode dat de Chinese beschaving een rechtsstructuur ontwikkelde met zowel een burgerlijke overheid (文治) als een strafsysteem voor wettelijke overtredingen (刑罰). Uit dit systeem kwamen de vroegste vormen van Chinese wettelijke codes voort. Knip- en plakwerk dat werkelijk getuigt van diepgaand inzicht in de materie. En dat alles over een dynastie waarover geen enkele zekerheid bestaat en waarover pas vanaf 7e eeuw v. Chr (en mogelijk nog later) werd geschreven.
  5. Conclusie: weg met de op deze wijze toegevoegde bronvermelding.

Groet Guss 11 mrt 2007 10:08 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Xia-dynastie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 okt 2017 01:52 (CEST)[reageer]