Overleg categorie:Edelsteen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op het gebied van de edelstenen spreken we niet van:

  • Edelstenen
  • Halfedelstenen
  • Stenen of Mineralen

De grens tussen edelstenen en (Half)edelstenen is eigenlijk erg klein, en in de praktijk een beetje moeilijk aan te geven. De geschiktheid om als edelsteen dienst te doen speelt zeker een rol. (Ofwel de geschiktheid om als sieraad dienst te doen.) Toch worden ook stenen gebruikt die eigenlijk niet echt geschikt zijn. Opaal is zo'n voorbeeld. Opaal is eigenlijk te zacht en te gevoelig (voor bv schoonmaaktmiddelen) en dus niet echt praktisch. Maar om zijn schoonheid toch erg geliefdheid en doet opaal toch dienst als edelsteen.

Ook is het zo dat we niet alleen mineralen onder de edelstenen kunnen rekenen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Amber of Parels. Ook deze rekenen we onder de edelstenen. Echter als we kijken naar mineralen bv. de indeling van Strunz dan kunnen we zien dat er helemaal onderaan ook wordt gesproken van organische stoffen. De enigste juiste benoemingen op het gebied van edelstenen:

  • Edelstenen
  • Sierstenen

Edelstenen is het gebied van de Gemmoloog / Edelsteenkundige en niet van de Mineraloog. Ik weet het niet zeker maar volgens mij zal een Mineraloog spreken over edel en halfedel stenen. En alleen mineralen hieronder rekenen. Ook verzamelaars van Mineralen spreken over edel en halfedel stenen.