Overleg gebruiker:MediaWiki message delivery

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Toelichting[brontekst bewerken]

Systeembot[brontekst bewerken]

De MediaWiki message delivery is geen echte bot maar is een systeemaccount en onderdeel van de MediaWiki-software waar Wikipedia en andere Wikimedia-projecten op draaien. Gebruikers kunnen zich aanmelden om op hun overlegpagina berichten te ontvangen (opt-in), maar kan ook worden gestuurd als onderdeel van de informatievoorziening van de Wikimedia Foundation op centrale overlegruimtes van verschillende projecten of anders door iemand die de mogelijkheid heeft 'massmessage' te gebruiken. Deze systeembot is ontwikkeld als opvolger van de gewone bot Gebruiker:EdwardsBot.

De systeembot moet ook in de toekomst gewoon zijn werk kunnen doen en berichten kunnen plaatsen op overlegpagina's van de gebruikers die dat aangegeven hebben. Als er problemen zijn, probeer die dan eerst met de verzender op te lossen en/of via een bugreport op Bugzilla. Als dat niet mocht baten, vraag mij dan om naar het probleem te kijken, als technisch ambassadeur van nl-wiki zal ik dan mijn best doen. Pas een blokkade slechts in het alleruiterste geval toe, anders kunnen de ontwikkelaars mogelijk zorgen dat ofwel moderatoren de systeembot niet meer kunnen blokkeren en/of dat hij tijdens een "blokkade" gewoon door kan werken. Een systeembot moet gezien worden als een verlengstuk van de MediaWiki-software en dient niet te worden behandeld als een gewone bot van een gebruiker.

Achtergrond[brontekst bewerken]

In de meer dan tien jaar dat Wikipedia bestaat zijn er verschillende systeembots actief geweest waar geen gebruiker achter zat. Een van de eerste is in 2003 Gebruiker:MediaWiki default geweest die honderden systeemteksten in de MediaWiki-naamruimte heeft aangemaakt bij de creatie van deze naamruimte. Grappig is dat in de geschiedenis van pagina's zoals deze systeembot wel te zien is, maar op Speciaal:Bijdragen weer niet. Een ander is de Gebruiker:Template namespace initialisation script die in 2004 gezorgd heeft dat de afschaffing van msg: (oude manier om sjablonen in te voegen) goed uitgevoerd werd. Een andere systeembot is de Gebruiker:Doorverwijzingen opschonen die in 2008 dubbele redirects automatisch oploste. Vanaf 2012 is ook de Gebruiker:Translation Notification Bot actief die gebruikers een bericht geven op hun overlegpagina als zij in hun voorkeuren aangegeven hebben dat ze bereid zijn om pagina's of berichten te vertalingen. In deze familie van systeembots is de MediaWiki message delivery de nieuwste telg om de communicatie tussen Meta, Wikimedia en de lokale projecten te verbeteren.

Wil je geen bericht meer ontvangen? haal jezelf dan van de verzendlijst en informeer de verzender als je onterecht op de verzendlijst stond. Hier op deze overlegpagina reageren wordt niet gezien door de verzender en ook niet door de ontwikkelaars en heeft geen zin. Maak bij problemen met deze bot een bugreport aan op Bugzilla en/of maak er melding van op Wikipedia:SHEIC. Romaine (overleg) 20 nov 2013 04:59 (CET)[reageer]