Overleg gebruiker:Proxy blocker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Contactpersoon over de proxy blocker is en:User:Tim Starling


Ik heb zojuist opgemerkt dat "Proxy blocker" een aantal ipadressen heeft geblokkeerd. Proxy blocker is geen Wikipedia NL moderator en de blokkeringen zijn niet in overeenstemming met de huidige regels. Tot op heden is er geen enkele bewerking gedaan via de door "Proxy blocker" geblokkeerde ipadressen.

"Proxy blocker" is blijkbaar iets dat afkomstig is van de Engelstalige Wikipedia en men dat hier ook botweg heeft toegepast.

Ik stel voor die blokkering op te heffen. Ze zijn op een onfatsoenlijke wijze uitgevoerd en die ipadressen hebben niets misdaan. Walter 18 mrt 2004 10:44 (CET)

Als ik het goed begrijp is het proxy-blocker mechnisme bedoeld on open proxies te blokkeren. Als kennisnet cs een open proxy-server is, wekt dat de suggestie dat iedereen via hun anoniem kan surfen (en op wikipedia kan vandaliseren), het saboteren daarvan lijkt me niet zo heel verkeerd. Bemoeial 18 mrt 2004 10:53 (CET)
We hebben wel last gehad van Gebruiker:66.36.249.149, in de kwestie Eddy Schuyer. Hoogstwaarschijnlijk was dit de geblokkeerde Gebruiker:HvdG die toen via dat proxy adres, en enkele andere, ging vandaliseren. Je moet best moeite doen om via zo'n proxy op wikipedia te komen, ik heb het toen ook geprobeerd. Het is wel een manier om jezelf zo anoniem mogelijk te maken. Misschien zinvol om eerst bij en: te vragen waarom ze hiertoe besloten hebben, voordat we besluiten te deblokkeren.
Kennisnet is gewoon een netwerk met veel gebruikers die naar buiten toe afkomstig zijn van een tiental proxyservers van dat netwerk. De kennisnet-problemen hebben zover ik weet niets te maken met de anonieme-proxyserver affaire.
Er zijn zeer veel anonieme-proxyservers en er zit veel verloop in. Zie http://www.publicproxyservers.com Het preventief blokkeren van ipadressen om die reden lijkt mij niet zinvol. Al was het alleen maar dat het een vervuiling is van de lijst van geblokkeerde ipadressen zodat het overzicht verloren gaat. Walter 18 mrt 2004 11:06 (CET)
Dit heeft allemaal niets met kennisnet te maken, open proxies is iets anders dan de proxy van kennisnet.
Open proxy's zijn *de* manier om anoniem spam te sturen, en internet vandalisme in het algemeen. Een open proxy is een bedreiging voor Wikipedia, ik ben dus een grote voorstander van Proxy blocker.
Het blokkeren van open proxy's heeft helemaal niets met onvriendelijk zijn te maken, iemand die een open proxy heeft staan weet dat gewoonlijk helemaal niet maar vormt wel een grote bedreiging.
Stel, we hebben een irritante vandalist. We blokkeren zijn ip adres. Wat doet hij? hij gaat gewoon naar een open proxy en doet lekker verder. Daar ook geblokkeert? Volgende open proxy dan maar. Het automatisch blokkeren van open proxy's lijkt me hier een goede oplossing tegen. Wilinckx 18 mrt 2004 19:12 (CET)
Het idee op zich is mogelijk goed. Maar dit is hier toegepast zonder raadpleging van de Wikipedia NL gemeenschap. Dat is zeer ongepast.
Ik heb even een test gedaan; ik heb met diverse anonieme proxy's proberen een bewerking te doen. Proxy's met het label "anonymous" kan ik gebruiken. De transparante worden door de proxy blokker gestopt.
Mijn kritiek op deze zaak;
  • oplegging van bovenaf zonder aankondiging of inspraak. Hier worden ipadressen geblokkeerd van gebruikers die nog niets misdaan hebben. Over dit principe is overleg nodig is.
  • de blokkering is voor onbepaalde duur. Dat zou voor een bepaalde duur moeten zijn, eventueel een lange duur, maar niet onbeperkt. Opmerking; blokkeringen door dit systeem verschijnen niet in de RC
Walter 18 mrt 2004 20:49 (CET)
Ja, zonder overleg dit doorvoeren is idd ongepast.
"Niets misdaan hebben" vind ik nogal onschuldig klinken omdat open proxies de oorzaak zijn van veel muserie op het internet. Een open proxy draaien is eigenijk al een misdaad op zich, moest de gebruiker weten dat hij het doet uiteraard. De persoon die de blok merkt kan een gebruiker zijn van de open proxy, en dan is de blokkering al een goede zaak: als je niet durft te werken vanuit je eigen ip dan zal de bijdrage waarschijnlijk niet constructief zijn (indien wel: maak een account aan maar dan niet onder je echte naam ipv te werken via een open proxy). Als de persoon die de open proxy op zijn computer heeft draaien de blokkering merkt, is het aan hem om zijn open proxy te stoppen, en kan hij ons mailen om de blokkering op te heffen. Wilinckx 18 mrt 2004 20:59 (CET)
Eens met Wilinckx, zolang een host een open proxy is, blokkeren. (Waarom zou je daarover overleggen? Wees liever dankbaar dat misbruik wordt tegengegaan.) FlyingbirdFby0.jpg[[]] 19 mrt 2004 03:18 (CET)
Het was netjes geweest als er op NL wikipedia overleg gepleegd was, ik heb dit ook niet op Meta of de mailingslijsten gezien (maar ik lees niet alles). Nadat ik zelfs persoonlijk gepakt ben via zo een anoniem adres sta ik wel volledig achter deze blokkade. Ik steun Walter echter wel in procedurefouten die gemaakt worden, en als Walter iets wil uiten richting en: vind ik dat prima. Elly 19 mrt 2004 12:28 (CET)
Hmmm. Ik ben niet overtuigd dat een open proxy geblokkeerd moet worden gewoon omdat het een open proxy is. Maar blijkbaar sta ik alleen daarmee. Het zij zo.
Doordat de blokkeringen steeds onbeperkt zijn gaan we lange lijsten krijgen van geblokkeerde ipadressen. Ik stel voor te trachten te verkrijgen van de persoon die achter die blokker zit om daar iets korter van te maken. Het werkt toch volautomatisch dus eigenlijk maakt dat niet veel uit hoe kort de blokkering is. 1 dag?
Ook zie ik dan geen enkele reden om eventueel die blokkeringen te verwijderen aangezien die toch volautomatisch terug geplaatst worden indien iemand via een dergelijke proxy wil bewerken. Walter 19 mrt 2004 12:57 (CET)
Dat er een procedurefout gemaakt is ben ik volledig mee eens.
Dat er te lang geblokkeerd wordt ben ik ook mee eens. Ik denk dat een paar dagen meer als genoeg is, want er zijn ook dynamische ip's, dus het kan zijn dat er dus een onschuldige gebruiker geblokkeerd wordt de Proxy blocker: stel:
Huidige situatie: ip A draait een open proxy, hij komt op een bewerkingspagina en wordt geblokkeerd. (blokkeren is enkel het schrijven, hij kan dus nog steeds lezen). Hij krijgt de volgende dag een ander IP, namelijk ip B. Nu is er een andere gebruiker bij dezelfde ISP, en die krijgt als hij online gaat ip A. Hoewel hij helemaal geen open proxy draait is hij toch geblokkeerd.
Ik denk dus dat een kortere tijd beter is dan oneindig. Is trouwens ook overzichtelijker op de Speciaal:Ipblocklist. Wilinckx 19 mrt 2004 17:32 (CET)
Ik vermoed toch wel dat de open proxy servers die deze bot opvolgt statische ip-adressen zullen hebben (zoals de meeste servers).
Vergelijk het maar met een auto die op jouw trein afstevent, je kunt netjes met de conducteur overleggen, of je kunt aan de noodrem trekken. :-) FlyingbirdFby0.jpg[[]] 19 mrt 2004 21:19 (CET)

Op wikipedia-l zijn ze het inmiddels er ook over eens dat indefinite niet goed is. Men wil de blokkades nu voor 1 week laten lopen, om de kans te beperken dat een proxy gebruikt wordt nadat het gesloten is. Ik stel dan ook voor de reeds geblokkeerde adressen voorlopig weer te deblokkeren. - André Engels 22 mrt 2004 19:44 (CET)

Volledig mee akkoord. Wilinckx 22 mrt 2004 20:41 (CET)
Inderdaad, ik was voor het onvoorwaardelijke blokkeren, niet voor het voor onbepaalde tijd blokkeren. FlyingbirdFby0.jpg[[]] 22 mrt 2004 20:42 (CET)

Terug actief

Blijkbaar is die dus terug actief. De melding die de mensen zien is;

Your IP address has been blocked because it is an open proxy. Please contact your Internet service provider or tech support and inform them of this serious security problem

Dat zou ik graag in het Nederlands zien natuurlijk. Het moet kort maar zo informatief mogelijk zijn. Wikilinks en gewone hyperlinks zijn bruikbaar. Ik denk niet dat het eenvoudig zal zijn om die tekst later te laten wijzingen dus het moet direct goed zijn.

Voorstel;

Dit is een automatische preventieve blokkering omdat U gebruik maakt van een open proxyserver. Zie Proxy blocker voor meer informatie.

Vergeet niet dat een geblokkeerde gebruiker ook nog alle andere berichten ziet. Hieronder kan u zien wat een geblokkeerde zou zien. Walter 1 apr 2004 18:41 (CEST)


Gebruiker is geblokkeerd

U heeft geen schrijftoegang

Uw gebruikersnaam of IP-adres is door Proxy blocker geblokkeerd.

De opgegeven reden luidt:
Dit is een automatische preventieve blokkering omdat U gebruik maakt van een open proxyserver. Zie Proxy blocker voor meer informatie.


Elke computer die verbonden is met het internet krijgt een IP-adres toegewezen van zijn internetprovider. In veel gevallen krijgt een gebruiker regelmatig een ander ip-adres toegewezen. Het door u gebruikte ip-adres is recent gebruikt door u of iemand anders voor bewerkingen die een overtreding zijn van de regels van Wikipedia.


U kunt voor overleg contact opnemen met de moderators via wikinl-l-owner@wikipedia.org.


Wat mist u nu?

U kunt geen bestaande artikelen wijzingen noch nieuwe aanmaken. Alle aanwezige informatie is wel beschikbaar. Als u dus enkel op zoek bent naar informatie dan mist u dus niets.


Terugkeren naar Hoofdpagina.