PMB-UVA

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

PMB-UVA is een bedrijf dat is gevestigd te Eindhoven en dat machines voor de fabricage van sigaren produceert, alsmede verpakkingsmachines voor de levensmiddelenindustrie, dierenvoeding en wasmiddelenbranche. PMB-UVA International is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en service voor de tabaks- en verpakkingsindustrie. PMB UVA heeft een eigen verkoop en service bedrijf in Richmond, USA en is lid van de Eindhovense VDL groep.

PMB UVA International voert twee merknamen:

  • PMB Tobacco
  • UVA Packaging

PMB ontwikkelt en produceert machines voor de productie en het verpakken van sigaren. UVA verzorgt de ontwikkeling en productie van verticale en horizontale vorm-, vul- en sluitmachines voor onder andere de levensmiddelen-, dierenvoeding- en wasmiddelenbranche.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De afkorting PMB staat voor Progrès Mécanique Bruxelles. Dit was de firma die sedert 1935 de sigarenbandjesmachine van Mignot & De Block op de markt bracht. Omdat deze afkorting bekendheid genoot bij de sigarenindustrie, werd ze overgenomen door het in 1946 opgerichte bedrijf Patent Machine Bouw. In 1947 werd de fabriek van P. van der Heiden gekocht, die eveneens machines voor de tabaksindustrie produceerde. PMB verkocht zijn machines over de hele wereld.

Vanaf 1961 tot 1968 kwam PMB geleidelijk in handen van zijn voornaamste concurrent, het Zweedse bedrijf Arenco, waarop de naam veranderde in Arenco-PMB. In 1980 begon Arenco zich uit de tabaksindustrie terug te trekken, en zo kwamen deze opnieuw in handen van PMB. In 1992 waren de tabaksactiviteiten van Arenco geheel overgenomen. PMB opende in 1980 ook een vestiging in Richmond. Ook de vroegere concurrenten AMF en York werden nu door PMB vertegenwoordigd.

In 1985 werd de naam gewijzigd in PMB-UVA, waar UVA staat voor Universele Verpakking Apparatuur. Dit nadat het bedrijf UVA was overgenomen, dat verpakkingsapparaten voor de levensmiddelenindustrie maakte. Vervolgens werd in 1992 het bedrijf Servotech SA overgenomen, waarmee men zich toegang verschafte tot de technologie van servosystemen.

Uiteindelijk werd het bedrijf in 2003 overgenomen door de VDL Groep, terwijl PMB-UVA in 2005 het assortiment van Maveco Tobacco overnam.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]