PS/2-interface

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De PS/2-aansluitingen van een PC met aan de bovenzijde een aansluiting voor een muis (groen) en aan de onderzijde een toetsenbord (violet).

Een PS/2-interface (PS/2-aansluiting, PS/2-poort, oorspronkelijk Auxiliary Port) is een zeer wijd verbreide seriële interface voor invoerapparaten als muis en toetsenbord en soms voor andere aanwijsapparaten als trackball en grafisch tableau. De PS/2-aansluiting wordt onder andere bij computers toegepast, die echter meer en meer door USB-aansluiting wordt vervangen. De interface is genoemd naar het gelijknamige computersysteem van IBM.

Een desktop-PC beschikt over het algemeen over twee PS/2-aansluitingen, één voor een muis (of een andere aanwijsapparaat) en één voor een toetsenbord. Ze hebben in de regel een eigen kleurcodering: het toetsenbord heeft een paarse en de muis een groene stekkeraansluiting. Deze kleurcodering is in de PC 99 Design Guide door Intel en Microsoft voorgeschreven. Hoewel zij over dezelfde stekkerverbinding beschikken en zelfs een gelijke pintoewijzing kennen worden voor muis en toetsenbord afwijkende protocollen ingezet waardoor de stekkers niet verwisseld mogen worden. Een laptop beschikt, vanwege een compacter moederbord, daarentegen over slechts één PS/2-aansluiting die voor zowel muis als toetsenbord is toegericht.

Op moderne systemen, en in het bijzonder laptops, zijn de PS/2-aansluitingen vervangen door flexibeler en hot-plug/hot swapping-geschikte USB-aansluitingen. Voor oude besturingssystemen simuleert het BIOS de aanwezigheid van PS/2-aansluitingen, zelfs als muis en toetsenbord met USB met de computer verbonden zijn.

Specificaties[bewerken]

Connector[bewerken]

Verloopstuk om een PS/2-muis en -toetsenbord aan te sluiten op een laptop met alleen usb

Nummering van contactpunten (kijkend naar het schoentje):

PS/2-contactpunttoewijzing

contacttoewijzingen
Contact Naam Functie t.o.v. Serieel
1 +DATA Gegevens
2 Gereserveerd Gereserveerd* RxD
3 Massa Massa GND
4 Voeding +5 V DC (100 mA) +5V
5 +CLK Klok
6 Gereserveerd Gereserveerd* TxD

 *Extra split-functies voor Laptop (scheiding van de ingebouwde muis)

Externe links[bewerken]