Palaui

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Palaui
Eiland in de Filipijnen
Palaui (Filipijnen)
Palaui
Palaui
Locatie
Land Filipijnen
Eilandengroep Luzon
Locatie noordoostelijk van Luzon
Coördinaten 18° 31′ NB, 122° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 38,5 km²
Inwoners 4.201 (2010)
Detailkaart
Kaart van Palaui
De gemeente Santa Ana (rood) met het eilandje Palaui
Portaal  Portaalicoon   Filipijnen

Palaui is een eiland in de Filipijnen. Het eiland ligt vlak voor het noordoostelijke puntje van het eiland Luzon. Op het eiland ligt Kaap Engaño.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland Palaui ligt in barangay San Vicente in de gemeente Santa Ana. De gemeente Santa Ana valt bestuurlijk onder de provincie Cagayan in de regio Cagayan Valley.

Topografie en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland Palaui ligt in het noorden van de Filipijnen op minder dan 1 km voor de kust het uiterste noordoostelijke puntje van Luzon. Palaui is 10 km lang en maximaal 5 km breed en heeft een oppervlakte van 38,5 km². Op het noordelijke deel van het eiland ligt Kaap Engaño, waar de Spanjaarden in 1892 een vuurtoren bouwden ten behoeve van de scheepvaart in het Babuyankanaal

Natuur van Palaui[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland en de wateren daaromheen werd op 28 augustus 1994 tot beschermd natuurgebied uitgeroepen. Dit Palaui Island Marine Reserve omvat 74,15 km² en kent diverse ecosystemen zoals koraalriffen, mangrovegebieden en wadden langs de kust. Er is niet veel bekend over de op het eiland levende diersoorten. Op en rond het eiland leven vele tientallen soorten trekvogels.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]