Papoea Vrijwilligers Korps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Papoea Vrijwilligers Korps
Embleem Papoea Vrijwilligers Korps
Oprichting 21 februari 1961
Ontbinding 1963
Land
Krijgsmacht-
onderdeel
Infanterie
Onderdeel van Zelfstandig onderdeel van Nederlandse krijgsmacht
Aantal 1000
Garnizoen Hollandia
Motto Persevero (Ik volhard).
Uitrusting Kaki uniform, Uzi, Stengun
Veldslagen Nederlands-Nieuw-Guinea conflict, Onafhankelijkheidsstrijd voor de Indonesische provincies Papoea en West-Papoea


Het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK) was een geheel uit Papoea's bestaand korps dat op 21 februari 1961 werd opgericht om bij te dragen aan de verdediging van Nederlands-Nieuw-Guinea tegen de infiltratie van het Indonesische leger.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichting van het korps werd door de Nederlandse ministerraad in december 1959 goedgekeurd, en het korps moest fungeren als een semi-militaire politie. De PVK werd samengesteld uit Papoea's van verschillende volken, en stond onder commando van kolonel der mariniers W.A.van Heuven. Als embleem koos de PVK een kasuaris, het korpsdevies was Persevero (ik volhard).

Bestaan[bewerken | brontekst bewerken]

De PVK werd bewapend en uitgerust met een kaki-uniform, en een hoed waarvan de linker rand omhoog gevouwen was, en was getooid met het PVK embleem en een pluim. In 1961-1962 werd het PVK onder de toegenomen Indonesische dreiging sterk uitgebreid. Na de bestuursoverdracht aan de Verenigde Naties (UNTEA) en het daarop volgende Indonesische bestuur (1962-1963) werd de PVK ontbonden. De leden werden ontslagen. Sommigen traden later toe tot het Indonesische leger. Anderen, waaronder sergeant Ferry Awom, richtten een guerrillalegertje op, de Organisasi Papua Merdeka (OPM), en begonnen een strijd voor onafhankelijkheid tegen het Indonesische leger.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Caspar van Bruggen, 'Verget ons niet'. Het Papoea Vrijwilligers Korps (1961-1963). Aspekt, 2011.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


.