Parahydrophis mertoni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parahydrophis mertoni
IUCN-status: Onzeker[1] (2009)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Elapoidea
Familie:Elapidae (Koraalslangachtigen)
Onderfamilie:Hydrophiinae (Zeeslangen)
Geslacht:Parahydrophis
Soort
Parahydrophis mertoni
Roux, 1910
Originele combinatie
Distira mertoni Roux, 1910
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Parahydrophis mertoni is een slang uit de familie koraalslangachtigen (Elapidae) en de onderfamilie zeeslangen (Hydrophiinae).[2] Het is de enige soort uit het monotypische geslacht Parahydrophis.

Naam en indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst voorgesteld door Jean Roux in 1910. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Distira mertoni gebruikt. De soort werd door William Leslie Burger en Tetsuya Natsuno in 1974 aan het geslacht Parahydrophis toegewezen en is tegenwoordig de enige vertegenwoordiger van deze monotypische groep. De soortaanduiding mertoni is een eerbetoon aan de Duitse arts Hugo Merton.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De slang bereikt een lichaamslengte tot ongeveer 50 centimeter. De buikschubben zijn relatief breed, de slang heeft 36 tot 39 rijen schubben in de lengte op het midden van het lichaam. De lichaamskleur is lichtgrijs, met 40 tot 50 donkere ringvormige banden aan de bovenzijde. Op het midden van de rug zijn deze banden het breedst en hebben een lichtere vlek in het midden.

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in delen van de Arafurazee en leeft bij Papoea-Nieuw-Guinea en Australië. In Australië komt de slang voor in Noordelijk Territorium en Queensland.[2] De habitat bestaat uit ondiepe kuststreken met een modderige bodem, en mangrovebossen. De soort is aangetroffen tot een diepte van ongeveer 10 meter onder het zee-oppervlak.

Beschermingsstatus[bewerken | brontekst bewerken]

Door de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN is de beschermingsstatus 'onzeker' toegewezen (Data Deficient of DD).[3]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]