Parijse metrolijn 14

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parijse metrolijn 14 op de kaart
Totale lengte14,5 km
Geopend15 oktober 1998
Aantal sporen2
Baanvaksnelheid80 km/u
Metrodienst doorRATP
Traject
uKHSTa Mairie de Saint-Ouen M13
uHST Saint-Ouen RERC
uHST Porte de Clichy M13RERCT3b
uHST Pont Cardinet TransL
uHST Saint-Lazare M03091213 RERE
TransJL
uHST Madeleine M0812
uHST Pyramides M07
uHST Châtelet M01040711 RERABD
uHST Gare de Lyon M01 RERAD TransR
uHST Bercy M06
uHST Cour Saint-Émilion
uHST Bibliothèque François Mitterrand RERC
uKHSTe Olympiades
Lijn 14 bij station Châtelet

De Parijse metrolijn 14 is een metrolijn zonder bestuurder die met hoge snelheid Mairie de Saint-Ouen via de Parijse binnenstad verbindt met de Olympiades op de linkeroever van de Seine. Voor de opening op 15 oktober 1998 was de lijn bekend onder het acroniem Meteor (METro Est-Ouest Rapide), oftewel 'Snelle Oost-Westmetro'. Na de uitbreidingen krijgt de totale lijn echter een noord-zuidverloop.

Lijn 14 is de eerste Parijse metrolijn die geheel automatisch bediend wordt; intussen rijden ook lijnen 1 (sinds 2013) en 4 (sinds 2023) zonder bestuurder. Op de lijn rijdt historisch een aangepaste versie van de MP 89 bandenmetro, de MP 89 CA, zonder bestuurderscabine, alhoewel nu de nieuwe MP 14 op de lijn dienstdoet. Passagiers kunnen helemaal voorin plaatsnemen en vooruit kijken, in de richting waarin de metro rijdt. Om de veiligheid van de passagiers te garanderen zijn tussen spoor en perron automatische glazen schuifdeuren aangebracht, die tegelijk met de deuren van de metro openen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Doelen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Meteor-project had (en heeft nog steeds) een aantal doelen:

  • het verlichten van de drukte op de overbelaste centrale sectie van lijn A van het RER;
  • het verbinden van de zakenwijken in het westen en het oosten van de stad;
  • het overnemen van een van de zuidelijke takken van lijn 7;
  • het overnemen van een van de noordelijke takken van lijn 13;
  • het verbeteren van de verbinding met de linkeroever van de Seine, in het bijzonder met het 13e arrondissement, waar zich de Bibliothèque nationale bevindt en waar onder de naam Paris Rive Gauche een geheel nieuw stadsdeel wordt ontwikkeld.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse regering begon met het project in 1989. De uitvoering begon in juni 1993 en duurde tot het eerste halfjaar van 1995. Het eerste treinstel werd op 17 maart 1997 geleverd en het testrijden begon op 26 mei van dat jaar. Tussen januari en oktober 1998 waren de eerste stations klaar. Met groot vertoon werd de eerste automatische lijn van het Parijse metronet op 15 oktober 1998 in gebruik genomen, in het bijzijn van Jacques Chirac, president van Frankrijk.

Verlengingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 werd de verlenging van Madeleine naar Saint-Lazare geopend.

In juni 2007 werd de verlenging van Bibliothèque François Mitterrand naar Olympiades geopend.

Verlenging noord tot Mairie de Saint-Ouen[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2020 werd in het noorden de verlenging geopend tot halte Mairie de Saint-Ouen, met onder andere een stop in Porte de Clichy. Hierbij ontstaat er een aansluiting op de twee takken van de drukke metrolijn 13, die hierdoor ontlast wordt. Van het overnemen van een van de takken van lijn 13 is geen sprake meer. De nieuwe stations zijn:[1]

Stationslijst[bewerken | brontekst bewerken]

      Station Arrondissement Aansluitingen
  o   Mairie de Saint-Ouen Accessible Saint-Ouen-sur-Seine 13
  o   Saint-Ouen Accessible Saint-Ouen-sur-Seine, Clichy RERC
  o   Porte de Clichy Accessible 17e M13 RERC T 
  o   Pont Cardinet Accessible 17e TransL
  o   Saint-Lazare Toegankelijk voor mindervaliden 8e M03091213
RERE
TransJL
grandes lignes
  o   Madeleine Toegankelijk voor mindervaliden 8e M0812
  o   Pyramides Toegankelijk voor mindervaliden 1e M07
  o   Châtelet Toegankelijk voor mindervaliden 1e, 4e M01040711
RERABD
  o   Gare de Lyon Toegankelijk voor mindervaliden 12e M01
RERAD
TransR
grandes lignes
  o   Bercy Toegankelijk voor mindervaliden 12e M06
grandes lignes
    Cour Saint-Émilion Toegankelijk voor mindervaliden 12e
  o   Bibliothèque François Mitterrand Toegankelijk voor mindervaliden 13e RERC
    Olympiades Toegankelijk voor mindervaliden 13e

(De vetgedrukte stations zijn eindbestemming tijdens sommige ritten.)

Het hele traject ligt onder dichtbebouwd gebied. Toch legt de metro van lijn 14 tussen de stations in vergelijking met de andere lijnen van Parijs een veel grotere afstand af. Vooral tussen de haltes Châtelet en Gare de Lyon rijdt lijn 14 in één keer een lang eind. De lijn is hierin echter niet uniek in Parijs, ook de treinen van de RER leggen in het centrum van Parijs langere afstanden tussen de stations af dan de normale metrolijnen.

Reizigersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 bereikte het gemiddelde dagelijkse aantal reizigers 175.000 per weekdag. In hetzelfde jaar werd de verlenging naar Saint-Lazare geopend. Daarna steeg het aantal passagiers voortdurend: voor de verlenging van de lijn naar Olympiades in 2007 gebruikten gemiddeld 390.000 passagiers per werkdag deze lijn. Ten slotte werd op 26 juni 2007 de verlenging van Bibliothèque François Mitterrand naar Olympiades geopend. In 2011 werd de grens van 500.000 dagelijkse reizigers bereikt.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In een volgende fase wordt de lijn nog verder doorgetrokken in het noorden tot een nieuwe terminus Saint-Denis Pleyel in Saint-Denis tegen 2024. Deze nieuwe terminus biedt aansluiting op RER D en de geplande nieuwe metrolijnen 15, 16 en 17.

In het zuiden moet de lijn tegen het midden van 2024, net op tijd voor de olympische spelen, luchthaven van Orly bereiken in het kader van het 'Grand Paris Express' project. Het zal dan aansluiting geven op lijn 7 en tram 3a (bij Maison Blanche / Porte d'Italie) alsook op de nieuwe metroringlijn M15. Deze verlenging zorgt ervoor dat het zeer dichtbevolkte deel rond Maison Blanche (én Olympiades, waar de lijn momenteel begint) toegang hebben tot de expresslijn en binnen enkele minuten Gare de Lyon, Chatelet, Pyramides en Gare st Lazare kunnen bereiken alsook Villejuif en de luchthaven Orly in het zuiden.

Door deze verlenging is Gare de Lyon (het treinstation waar alle (hogesnelheids)treinen richting Zuidoost-Frankrijk, Spanje, Italië, Monaco en Zwitserland vertrekken) vanuit de luchthaven van Orly (de tweede grootste luchthaven van Parijs en Frankrijk) in slechts 23 minuten zonder overstap te bereiken, in plaats van minstens 3 overstappen en 46 minuten van vandaag.

Voor deze verlenging zijn 14 metrotreinen van het type MP 05 besteld.[2] De metroperrons worden nu nog niet voor volle lengte gebruikt en om de grotere drukte door de verlenging op te vangen zullen de metrotreinen langer worden.[3]

Eerder gebruik van het lijnnummer 14[bewerken | brontekst bewerken]

Deze lijn 14 is niet de eerste Parijse metrolijn die het nummer 14 draagt. De eerste lijn 14 bestond tot 1976 en ging van Invalides naar Porte de Vanves. Met de opening van de verbinding Invalides - Saint-Lazare (1976) werd deze lijn geïntegreerd in lijn 13, waarvan ze nu het zuidelijke deel vormt.

Zie de categorie Paris Métro Line 14 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.