Paris Hilton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paris Hilton
Paris Hilton in 2009
Paris Hilton in 2009
Algemene informatie
Volledige naam Paris Whitney Hilton
Geboren 17 februari 1981
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Pop
Beroep(en) Actrice, zangeres
Label(s) Heiress
Handtekening Handtekening
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Paris Whitney Hilton (New York City, 17 februari 1981) is een Amerikaanse societyster, zangeres en actrice. Net als haar zus Nicky Hilton is zij de achterkleindochter van Conrad Hilton, de oprichter van de hotelketen.

Biografie[bewerken]

Paris Hilton begon bekend te raken bij het publiek doordat ze bij feestjes de boel flink op stelten zette. Maar sinds ze met haar toenmalige vriend Rick Salomon te zien was in een zelfgemaakte seksvideo die 'uitlekte' op het internet, heeft ze een model-, muziek- en filmcarrière kunnen uitbouwen. De seksvideo werd later onder de titel 1 Night in Paris op dvd uitgebracht. Er werd door de familie Hilton tevergeefs een rechtszaak tegen de producent aangespannen, maar Paris gaf toestemming de film uit te brengen in ruil voor een flinke vergoeding.

Door het aanzienlijke familiekapitaal is ze in staat zich een uitbundige levensstijl te veroorloven. Ze zal een deel van het Hilton Hotel Corporation erven van haar vader. Het vermogen van de familie Hilton wordt geschat op 2,3 miljard dollar, wat omgerekend ongeveer 1,5 miljard euro is. Op 17 september 2007 ontving Paris Hilton 86 miljoen euro van haar opa.[1]

Carrière[bewerken]

In 2003 speelde ze samen met Nicole Richie (geadopteerde dochter van Lionel Richie) in de televisieserie The Simple Life. In deze serie gingen Paris en Nicole naar de Amerikaanse staat Arkansas, waar ze bij een boerengezin terecht kwamen en voor het eerst in hun leven moesten werken. Er zijn vijf seizoenen van de serie gemaakt.

Hilton veroorzaakte tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 opschudding toen zij samen met P. Diddy meedeed aan de campagne Rock The Vote die jonge Amerikanen bewust moest maken van hun stemrecht. Ze was namelijk geregeld voor deze campagne op de been, maar stemde zelf op de bewuste dag niet.

In 2005 speelde zij in de film House of Wax de rol van Paige Edwards. Hoewel ze al in meerdere films had gespeeld, was dit de eerste rol waarmee ze aandacht trok. Paris Hilton lanceerde in 2005 ook een parfumlijn in samenwerking met Parlux. De eerste geur, Paris Hilton for women, werd een internationale bestseller. Er kwam al snel een mannelijke variant.

In 2006 is haar eerste album 'Paris' uitgekomen, samen met de singles 'Stars Are Blind' en 'Nothing In This World'. Het album is 2,6 miljoen keer wereldwijd verkocht. In 2007 bevestigde ze in juli dat ze bezig is met haar volgende album. Ook houdt ze zich bezig met het ontwerpen van een juwelen- en handtassenlijn, samen met haar zus Nicky. Er is ook een parodie van haar: in de televisieserie The Suite Life of Zack & Cody. London Tipton is het verwende kind van alle Tipton-hotels eigenaar. Ze is verwend en draagt veel sieraden. In een vroeger script heette ze Paris.

Privéleven[bewerken]

In 2005 werd haar persoonlijke mobiele telefoon annex notebook gestolen, waarna haar volledige telefoonboek met nummers van andere bekendheden op internet werd gezet, die daardoor last kregen van telefoontjes van fans. Ook werd er een aantal pikante foto's gepubliceerd, waarop Paris topless te zien is of tongzoenend met een ander meisje. In 2006 ontstond er opnieuw opschudding over het al dan niet bestaan van een seksvideo. In deze video zou Hilton seks hebben gehad met een Playboymodel, Nicole Marie Lenz.

Politiefoto van Paris Hilton

In september 2006 werd Hilton gearresteerd wegens rijden onder invloed en veroordeeld tot 36 maanden rijontzegging en $ 1500 boete. Ze had de alcohollimiet van 0,08% overschreden.[2] In november werd haar rijbewijs ingevorderd door de politie. Op 15 januari 2007 werd ze gearresteerd door de California Highway Patrol wegens rijden zonder rijbewijs. Op 27 februari 2007 gedroeg zij zich roekeloos en reed 120 km per uur in een 56 km per uur (35 mijl per uur) zone. Zij reed ook zonder licht. In maart 2007 werd ze veroordeeld door de rechter Michael T. Sauer voor te snel rijden en rijden zonder rijbewijs.[3] Bovendien had ze de voorwaarden van de eerste veroordeling geschonden. De rechter veroordeelde haar tot 45 dagen effectieve gevangenisstraf waarvoor ze zich op 5 juni moest melden.

Hilton besloot zich al op 3 juni, verrassend 2 dagen eerder, na de MTV Movie Awards, te melden bij de Twin Towers Correctional Facility in Los Angeles.[4] Bij goed gedrag zou ze na 23 dagen kunnen vrijkomen, maar deze kans op vervroegde vrijlating moest ze inruilen voor huisarrest in haar woning. Op 7 juni werd Hilton onverwacht door hoofdsheriff Lee Baca vrijgelaten uit de gevangenis en onder huisarrest geplaatst vanwege ongespecificeerde medische redenen.[5] De hoofdsheriff is op het matje geroepen door de toezichthouder, het Los Angeles County Board of Supervisors.[6] Op de dag dat ze naar huis werd gestuurd werd ze opnieuw gedaagd om naar de rechtbank te komen, waarna ze alsnog naar de gevangenis teruggestuurd werd om haar oorspronkelijke 45-daagse veroordeling uit te zitten. Paris Hilton werd in de medische afdeling van deze gevangenis geplaatst. Zij weigerde eten, wilde niet douchen en geen oranje overall dragen. De cipiers hadden last van haar geschreeuw. Zij kreeg een aantal medicijnen om haar gemoedstoestand te verbeteren. Op 26 juni werd ze onder intense aandacht van de media vrijgelaten.[7]

De voorheen terughoudende grootvader die haar rijk maakte, keurde het gedrag van zijn kleindochter ten strengste af, maar is er inmiddels volledig van overtuigd dat Paris van haar "gevangenisuitstapje" heeft geleerd.

In maart 2008 verloofde Paris Hilton zich met Benji Madden, gitarist en achtergrondzanger van Good Charlotte. In november 2008 zijn ze weer uit elkaar gegaan.

In december 2008 werd er voor 1,4 miljoen euro aan sieraden gestolen in huize Hilton. De voordeur zat niet op slot.

Van oktober 2011 tot mei 2012 had Hilton een relatie met Afrojack.

Politiek[bewerken]

In augustus 2008 kwam Paris opnieuw in het nieuws doordat de presidentskandidaat McCain ongevraagd beelden van haar verwerkt had in een politieke reclameboodschap waarin hij zijn tegenstander Obama vergeleek met 'andere sterren'. Paris sloeg terug door zelf ook een boodschap op het net te zetten, waarin zij McCain als oeroud afschilderde en haar eigen kandidatuur voor het hoogste ambt in het land aankondigde. Hoewel haar optreden vooral satirisch bedoeld was, bevatte het een heus voorstel voor een energiebeleid. Paris liet zich duidelijk van een andere kant zien die ook politieke commentatoren verbaasde. Keith Olbermann van MSNBC's Countdown zei: Paris Hilton, you have unsuspected depth!

Filmografie[bewerken]

Films[bewerken]

Televisieoptredens[bewerken]

 • 'Paris' my new BFF
 • The Simple Life (vervolg)
 • The Simple Life 2: Road Trip (vervolg)
 • The Simple Life 3: Interns (vervolg)
 • The Simple Life 4: Till Death Do Us Part (vervolg)
 • The Simple Life 5: Goes To Camp (vervolg)
 • Veronica Mars (gastrol)
 • The O.C. (kleine gastrol)
 • Las Vegas (kleine gastrol)
 • Eminem's video Just lose it
 • Supernatural seizoen 5 aflevering 5 als haarzelf

Discografie[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Paris 04-08-2006 26-08-2006 18 14
Single met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Stars Are Blind 17-6-2006 15-7-2006 12 9 Alarmschijf
Turn it up 18-7-2006 - - - Alleen in VS
Nothing in this world 22-9-2006 31-9-2006 tip
Single met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Stars are blind 26-06-2006 22-7-2006 18 13
Nothing in this world 22-9-2006 18-11-2006 46 1

Trivia[bewerken]

 • "That's hot" is een zin die vaak door Hilton wordt gebruikt (hoewel Nicole Richie, medester in The Simple Life, de zin eerder gebruikte) en is door vele andere bekendheden al gebruikt. Desondanks is het Paris in 2004 gelukt een copyright aan te vragen voor de betreffende zin. Zij gebruikt dit nu in liedjes als 'Turn It Up' en voor T-shirts.
 • Hilton heeft blauwe ogen dankzij het dragen van contactlenzen. De echte kleur van haar ogen is bruin.
 • Hilton stamt volgens de Duitse genealoog Ralf Jahn af van keizer Karel de Grote. Dat is niet bijzonder, het staat statistisch vast dat iedereen in de westelijke wereld van hem afstamt. Ook is ze verwant aan oud-president Theodore Roosevelt en Elizabeth Taylor.
 • Zsa Zsa Gábor is haar nog levende stief-overgrootmoeder. Zij was gehuwd met Conrad Hilton, Paris' overgrootvader.
 • De fans van Paris noemen zichzelf Little Hiltons, een naam die Paris zelf ook gebruikt om haar fans aan te spreken.
 • Ze heeft een chihuahua genaamd Tinkerbell.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. "William Hilton opa van Paris Hilton", Forbes.com, lijst rijkste Amerikanen
 2. Paris Hilton aangeklaagd voor rijden onder invloed - Telegraaf, 26 september 2006
 3. Celstraf voor Paris Hilton - Algemeen Dagblad, 5 mei 2007
 4. Paris Hilton meldt zich voor gevangenisstraf - Telegraaf, 4 juni 2007
 5. Paris Hilton is vrij! - Telegraaf, 7 juni 2007
 6. Sheriff op het matje om vrijlating Hilton - Algemeen Dagblad, 13 juni 2007
 7. Dag Paris... - Telegraaf, 26 juni 2007
 8. TrailerLounge