Berlepsch' zesdradige paradijsvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Parotia berlepschi)
Berlepsch' zesdradige paradijsvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2016)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Corvoidea
Familie:Paradisaeidae (Paradijsvogels)
Geslacht:Parotia
Soort
Parotia berlepschi
Kleinschmidt, 1897
Berlepsch' zesdradige paradijsvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Berlepsch' zesdradige paradijsvogel (Parotia berlepschi) is een zeer zeldzame vogelsoort die voorkomt in het Foja-gebergte in Nieuw-Guinea. Het is een paradijsvogel uit het geslacht Parotia. De vogel werd in 1897 beschreven aan de hand van balgen die in het bezit waren van de Duitse ornitholoog Hans Graf von Berlepsch. Naar hem is de vogel ook vernoemd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Berlepsch' zesdradige paradijsvogel is een middelgrote zwarte paradijsvogel die van boven bronskleurig is, met opvallend witte sierveren aan de flanken, zes sierveren aan de kop en ook iriserende koperkleurig-groenachtige sierveren op de borst. Het vrouwtje is veel doffer en heeft geen opvallende sierveren. Zij is vuilwit, met donkere bandering, van onder en bruin van boven. De iris van beide seksen is wit.

De Berlepsch' zesdradige paradijsvogel werd lang beschouwd als een ondersoort van de Carola's parotia, maar hij verschilt daarvan door een meer bronskleurig verenkleed, verder heeft de Berlepsch zesdradige paradijsvogel geen oogring.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De biotoop van deze weinig bekende paradijsvogel werd in 1985 door de bekende Amerikaanse evolutiebioloog Jared Diamond vastgesteld in het Foja-gebergte van Papoea (Indonesië).

In december 2005 maakte leden van een internationaal team van elf wetenschappers uit de Verenigde Staten, Australië en Indonesië onder leiding van de ornitholoog Bruce Beehler foto's van deze soort en andere weinig bekende vogelsoorten in dit ontoegankelijke berggebied.[2]