Nationale Mandaatpartij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Partai Amanat Nasional)
Partai Amanat Nasional (PAN)
Logo
Aanhangers van PAN, tijdens de aanloop naar de verkiezingen in 2009.
Personen
Partijvoorzitter Zulkifli Hasan
Zetels
Zetels 44 (6,9%)
Geschiedenis
Opgericht 1998
Algemene gegevens
Actief in Indonesië
Hoofdkantoor Jakarta
Ideologie Pancasila
Website pan.or.id
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nationale Mandaatpartij[1][2][3] (Indonesisch: Partai Amanat Nasional, afgekort PAN) is een politieke partij in Indonesië. De partij komt voort uit de Majelis Amanat Rakyat (MARA, "Raad van het Volksmandaat"), een beweging tijdens de reformasi tijdens het bewind van Soeharto.

De MARA is opgericht op 14 mei 1998 in Jakarta door 50 nationaal bekende personen, waaronder Amien Rais (ex-voorzitter van de Muhammadiyah), Goenawan Mohammad, Rizal Ramli en vele anderen. Op een bijeenkomst op 5-6 augustus 1998 komt men overeen de Partai Amanat Bangsa (PAB, "Mandaat-Partij van de Natie") te vormen, een naam die later veranderd wordt in Partai Amanat Nasional (PAN).

Amien Rais in 2004 presidentskandidaat namens de PAN, maar hij viel af in de eerste ronde. Zowel in 2014 als 2019 steunde de PAN de kandidatuur van presidentskandidaat Prabowo Subianto, die beide keren verloor. Tussen de verkiezingen in stapte de PAN tijdelijk over naar de coalitie van president Joko Widodo, waarna Asman Abnur van 2016 tot 2018 minister van administratieve en bureaucratische hervorming was.[4]