Passiflora edmundoi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Passiflora edmundoi
Passiflora edmundoi
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Passifloraceae
Geslacht:Passiflora (Passiebloem)
Ondergeslacht:Passiflora
Supersectie:Stipulata
Sectie:Kermesinae
Soort
Passiflora edmundoi
Sacco (1966)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Passiflora edmundoi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Passiflora edmundoi was al aan het begin van de twintigste eeuw bekend, maar omdat hij werd verwisseld met de enigszins vergelijkbare Passiflora kermesina duurde het tot 1966 voordat deze plant beschreven en benoemd werd door José da Costa Sacco. Zelfs Passiflora-specialist Ellsworth Paine Killip verwisselde de twee soorten en gaf een gemengde beschrijving van de soorten.

De twee soorten hebben inderdaad overeenkomsten. Ze zijn ongeveer even groot, vergelijkbaar in kleur en ze worden beiden bestoven door kolibries. Er zijn echter verschillen in de schutbladeren, corona en vruchten.

De stengels van Passiflora edmundoi zijn onbehaard. Per bladoksel ontspringt een rank die daar wordt geflankeerd door een paar steunblaadjes. De bladsteel is tot 3,5 cm lang. De afwisselend geplaatste bladeren zijn drielobbig en 5–9 × 5,5-8 cm groot. De tot 17 cm lange bloemstelen staan solitair of in paren in de bladoksels. De plant heeft schutblaadjes die aan de bovenkant van de bloemsteel vastzitten. De bloembuis is cilindrisch, tot 1,5 cm lang en groenachtig aan de buitenkant. De tweeslachtige bloemen zijn purperachtig rood en 6-7 cm breed. De kelkbladeren zijn tot 2,5 × 0,8 cm groot en lopen uit in een tot 0,5 cm lange kafnaald. De kroonbladeren zijn tot 2,5 × 0,5 cm groot. De blauwachtig violette corona bestaat uit twee tot drie rijen filamenten. De buitenste rij is tot 6 cm lang. De binnenste rij wordt gevormd door een tot 0,4 cm lang, buisvormig membraan, dat de androgynofoor omgeeft. De vruchten zijn ellipsvormig en tot 9 × 3 cm groot.

Passiflora edmundoi komt van nature voor in het westen tot zuidwesten van Brazilië op hoogtes rond de 1000 m.