Passingroest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een microscoopopname van het gevolg van passingroest. Duidelijk is het aangroeien (lassen) van het contactmateriaal te zien (vreten).

Passingroest is een slijtageverschijnsel dat ontstaat wanneer twee delen onder een belasting met een relatieve kleine beweging (micro slip) ten opzichte van elkaar bewegen. Als gevolg van deze relatieve beweging kunnen de delen of tijdelijk aan elkaar lassen (koud lassen)) of slijten. Het gevolg van deze passingroest is dat constructies bezwijken (of vastlopen of uitlubberen).

Bij as-naaf verbindingen die aan trillingen bloot staan kunnen microverschuivingen tussen de as en de naaf plaats vinden. Hierdoor kan passingroest ontstaan.

Oorzaak[bewerken]

Meestal ontstaan deze relatieve bewegingen door vervormen onder belasting. Dit kan veroorzaakt worden door een foutief gekozen passing of doordat tijdens belasting de delen vervormen (te slap zijn).

Voorkomen van passingroest[bewerken]

Door het kiezen van de juiste passing, materiaalparing en/of het toepassen van een smeermiddel of een coating wordt passingroest in een constructie voorkomen. In principe zijn deze oplossingen terug te herleiden tot of het voorkomen van de relatieve speling of ervoor zorgen dat de delen van elkaar gescheiden worden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]