Patrick Lefevere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Patrick Lefevere
Lefevere bij de start van de 8e etappe van de Ronde van Frankrijk 2007
Persoonlijke informatie
Volledige naam Patrick Lefevere
Geboortedatum 6 januari 1955
Geboorteplaats Vlag van België Moorslede, België
Sportieve informatie
Huidige ploeg Soudal Quick-Step (manager)
Discipline(s) Weg
Ploegen
1976
1977
1978 - 1979
Ebo Cinzia
Ebo Superia
Marc Zeepcentrale Superia
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Patrick Lefevere (Moorslede, 6 januari 1955) is een voormalig Belgisch wielrenner, later ploegleider en manager van wielerploegen zoals Mapei en Soudal Quick-Step.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Beroepsrenner[bewerken | brontekst bewerken]

Lefevere was beroepsrenner van 1976 tot 1979 en reed voor de ploegen Ebo-Cinzia, Ebo-Superia en Marc Zeepcentrale-Superia. Op zijn erelijst staan onder andere de Omloop van De Panne, Gullegem Koerse en Kuurne-Brussel-Kuurne. In 1978 won hij de vierde etappe van de Ronde van Spanje.

Ploegleider[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn carrière als beroepsrenner werd hij assistent van Walter Godefroot bij de ploegen Capri-Sonne en Lotto. In 1992 werd Lefevere ploegleider bij GB-MG Maglificio waaruit in 1995 de ploeg Mapei-GB zou ontstaan. Van 1994 tot 2002 was deze ploeg vooral in de klassieke wedstrijden dominant. Tekenend voor de overmacht van deze ploeg is de ontsnapping van drie ploegmaten Johan Museeuw, Gianluca Bortolami en Andrea Tafi in Parijs-Roubaix van 1996, waarin zij met zijn drieën naar de meet reden en in deze door Lefevere bepaalde volgorde over de streep kwamen.

In 2001 verliet Lefevere Mapei en stapte over naar Domo-Farm Frites, dat maar twee jaar standhield en wat een minder vruchtbare periode in zijn carrière was. In datzelfde jaar werd bij Lefevere een tumor vastgesteld in de pancreas, waarvan hij na een paar maanden weer helemaal herstelde.[1]

Manager[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 nam Lefevere een groot deel van de Domo-Farm Frites-ploeg over en met een deel van Mapei richtte hij Quick Step-Davitamon op, waar hij meteen algemeen manager werd. Met een aantal toprenners als Paolo Bettini en Tom Boonen behaalde hij tal van successen in de eendagswedstrijden, maar ook in de Tour met Richard Virenque (zeven keer bolletjestrui) en Tom Boonen (groene trui in 2007). In 2010 werd de Tsjechische zakenman en miljonair Zdeněk Bakala eigenaar van het team. Lefevere bleef CEO. In 2012 kwam een fusie tot stand met Omega Pharma en ging de ploeg succesvol verder onder de naam Omega Pharma-Quick Step.

Lefevere was van oktober 2006 tot december 2007 voorzitter van de AIGCP, de Internationale Vereniging van Profwielerploegen. Hij was daarin pleitbezorger voor strenge anti-dopingmaatregelen.[2]

In januari 2020 werd bekend dat Patrick Lefevere als onafhankelijk bestuurder zal zetelen in de Raad van Bestuur van recordkampioen RSC Anderlecht. In 2023 verscheen een zesdelige documentaire over hem genaamd Patrick Lefevere. Godfather van de koers.

Dopingbeschuldiging[bewerken | brontekst bewerken]

Patrick Lefevere lag herhaaldelijk onder vuur van dopingbeschuldingen. In 2006 beweerde de Belgische politicus Jean-Marie Dedecker dat drie toprenners van de ploeg van Lefevere in Italië een dopingkuur hadden ondergaan. Lefevere spande een rechtszaak aan tegen Dedecker, die in het ongelijk werd gesteld omdat hij zijn verdachtmakingen niet hard kon maken.[3] In 2007 werd Lefevere er in de krant Het Laatste Nieuws van beschuldigd reeds dertig jaar gebruik te maken van doping in zijn ploegen. Deze beschuldiging was gebaseerd op acht getuigen. Ook in deze zaak werd Lefevere door de rechtbank in het gelijk gesteld.[4]

Belangrijkste overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

1975

1976

  • 6e etappe Ronde van Levante

1977

1978

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van
Italië
Ronde van
Frankrijk
Ronde van
Spanje
1976
1978 53e (1) 
1979
(*) tussen haakjes aantal individuele etappe-overwinningen
Jaar Milaan-San Remo Gent-Wevelgem Kuurne-Brussel-Kuurne
1976 36e
1978 26e Goud
1979 95e