Patrick Stoof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Patrick Stoof
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Geboren Tiel, 27 juli 1967
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep Acteur
Tekstschrijver
Theaterdocent
Toneelregisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Patrick Stoof (Tiel, 27 juli 1967) is een Nederlands acteur, tekstschrijver, toneelregisseur en theaterdocent.

Stoof werd geboren in Tiel en groeide op in Veghel.[1] Hij studeerde een jaar aan de Theater Vormings Klas en het jaar daarna werd hij aangenomen op de Amsterdamse Theaterschool, richting theaterdocent. Als gastregisseur was hij verbonden aan de Academie voor Kleinkunst en maakte hij onder andere met Plien en Bianca verschillende succesvolle theaterproducties.

In 1998 won hij als cabaretier het Rotterdamse Cameretten met een deel uit zijn soloprogramma Sparren. Na zijn tweede cabaretvoorstelling hield Stoof het theater even voor gezien. Hij ging als tekstschrijver werken voor verschillende televisieprogramma's, zoals Kopspijkers en later Koppensnellers. Met enige regelmaat was hij als typetje in het programma te zien.

Daarnaast is Stoof actief als stemacteur en speelde hij verschillende gastrollen op televisie, onder andere in Grijpstra en de Gier, Flikken Maastricht en Daar Vliegende Panters. Stoof speelde de rol van Barry in de Net 5-serie S1NGLE. September 2009 verscheen Bluf in de bioscoop, de eerste speelfilm waarin hij de hoofdrol vertolkte. In 2009 en 2010 was hij te zien in Van Zon op Zaterdag als tv-kok Yan. Ook speelde hij een kleine rol van de baas van Gerrie in de bioscoopfilm New Kids Turbo, die in december 2010 uitkwam.

Als kandidaat was Patrick Stoof in 2011 te zien in het televisieprogramma Wie is de Mol? Op 17 maart 2011 was de ontknoping van het programma, waarin duidelijk werd dat Stoof de Mol was. Art Rooijakkers ging met het prijzengeld naar huis tijdens de finale. Sinds 2014 speelt hij ook als collega Gerrit in de humoristische serie Toren C, en als de crimineel Freddy van Nuenen in de politieserie Smeris.

Verder was Stoof te zien in aantal nationale en internationale commercials. Voor onder ander McDonald's (winnaar Gouden lamp 2006), KPN Telecom (de Dongel)[2], UPS (als tegenspeler van Jean Reno) en sinds 2011 Telfort, als ex-miljonair Hans van de Berg.

In 2005 maakte Stoof samen met acteur/muzikant Jonathan Brown onder de naam Evil Twins het Engelstalige LHO: Lee Harvey Oswald, the musical. Na een succesvolle tournee in Nederland werden ze uitgenodigd voor het internationale Fringefestival in Edinburgh, waar ze een maand met veel succes hebben gespeeld.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties