Kwartelastrild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Patrijsastrilde)
Kwartelastrild
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Kwartelastrild
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht:Ortygospiza
Soort
Ortygospiza atricollis
(Vieillot, 1817)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kwartelastrild op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kwartelastrild (Ortygospiza atricollis) is een klein vogeltje uit de familie van de Estrildidae. Deze prachtvink komt voor in een groot gedeelte van Afrika en wordt als siervogel gehouden.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kwartelastrild of patrijsastrilde (O. a. atricollis) is 9 tot 10 cm lang en weegt 9 tot 12,4 gram[2] De kop en de keel zijn donkerbruin tot zwart met op de kin een klein wit vlekje. De bovenzijde is grijsbruin en de onderzijde bruin. De flanken en het bovenste deel van de borst zijn zwart-wit gestreept. Het vrouwtje is matter van tint en heeft geen zwart aan de kop.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn 11 ondersoorten:[3]

Het leefgebied bestaat uit droge graslanden, maar ook gebieden die tijdelijk onder water staan zoals uiterwaarden, weilanden en rijstvelden, verder geploegd land of vliegvelden. Komt in Ethiopië ook voor in bergland tussen de 1500 en 2700 m boven de zeespiegel.[2]

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar de aantallen zijn stabiel.Om deze redenen staat de kwartelastrild als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Verzorging als kooivogel[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een rustige vogel die geschikt is voor in een kooi of gemengde (buiten)volière, mits de temperatuur niet te laag wordt en geïmporteerde vogels eerst voldoende geacclimatiseerd zijn. Het menu bestaat uit een normaal zaadmengsel, groenvoer en miereneieren.

Water, grit en maagkiezel moeten vanzelfsprekend altijd ter beschikking staan.