Paulínia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paulínia
Plaats in Brazilië Vlag van Brazilië
Vlag van Paulínia
Wapen van Paulínia
Paulínia (Brazilië)
Paulínia
Situering
Regio Zuidoost
Staat São Paulo
Mesoregio Campinas
Microregio Campinas
Coördinaten 22° 46′ ZB, 47° 9′ WL
Algemeen
Oppervlakte 139 km²
Inwoners
(2011)
84.512[1]
(608 inw./km²)
Hoogte 590 m
Politiek
Burgemeester Du Cazellato (PL)
(2021-2024)
Gesticht 16 juli 1906
Website paulinia.sp.gov.br
Detailkaart
Kaart van Paulínia
Locatie van Paulínia in de staat São Paulo
Foto's
Collage van Paulínia
Collage van Paulínia
Portaal  Portaalicoon   Brazilië

Paulínia is een stad en gemeente in de Braziliaanse staat São Paulo in het zuiden van het land. Het valt bestuurlijk gezien onder zowel de mesoregio als de microregio Campinas. De gemeente heeft een oppervlakte van 139 km² en telde volgens de schatting van het Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE) 84.512 inwoners in 2011,[1] waarmee de bevolkingsdichtheid 608 inwoners per vierkante kilometer bedroeg. De stad bevindt zich zo'n 120 km ten noordwesten van São Paulo en grenst aan de stad Campinas. Het is onderdeel van de metropool Campinas, die op zijn beurt uitmaakt van de megalopolis São Paulo-Rio de Janeiro.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is genoemd naar de boer José Paulino Nogueira, die een van de eigenaren van Fazenda do Funil tussen Paulínia en Cosmópolis was. Het voormalige dorp, dat nu de stad is, heette tot 1944 Vila José Paulino. Een wet in dat jaar zorgde er echter voor, dat het verboden was om een plaats te noemen naar een levende persoon. De naam van het dorp werd zodoende veranderd in Paulínia.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Atibaia in Paulínia

Paulínia ligt op een vlakte op een hoogte van 590 m, waarvan de oorspronkelijke plantengroei bestaat uit het Atlantisch Woud. Het is gesitueerd in het midden-oosten van de deelstaat aan de rivieren de Atibaia en de Jaguari en de beken de Quilombo en de Anhumas. De gemeente grenst aan Cosmópolis in het noorden, Holambra in het noordoosten, Jaguariúna in het oosten, Campinas in het zuidoosten, Sumaré in het zuiden, Nova Odessa in het zuidwesten en Americana in het westen.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De stad heeft een vochtig subtropisch klimaat, een Cwa-klimaat volgens Köppen.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Replan, de grootste aardolieraffinaderij van Petrobras, is in het noorden van de stad gevestigd. Het raffineert zo'n 20% van de totale aardolie in Brazilië.[2] Dankzij de olieraffinaderij en de industrie was het inkomen per hoofd van de bevolking in 2005 het op zes na hoogste van het land.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Paulínia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.