Paul Bocuse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Bocuse

Paul Bocuse (Collonges-au-Mont-d'Or, 11 februari 1926) is een gedecoreerd Frans chef-kok, uitbater van zijn eigen restaurant L'Auberge Du Pont de Collonges, belanghebber in tal van andere eetgelegenheden in Collonges-au-Mont-d'Or en Lyon, auteur van tal van kookboeken en een vooraanstaand, zo niet de belangrijkste, vertegenwoordiger van de Nouvelle Cuisine. Bocuse wordt algemeen beschouwd als één van de grootste gastronomen van de 20e eeuw. Bocuse verdiende in zijn meer dan veertigjarige carrière maar liefst drie Michelinsterren voor zijn restaurant. Bocuse ontwikkelde de kookstijl van topkok Auguste Escoffier verder. Een gerecht van hem is truffelsoep, soupe V.G.E., die hij creëerde voor president Valéry Giscard d'Estaing

De inmiddels 87-jarige Bocuse lijdt in 2014 aan de Ziekte van Parkinson en heeft een hartkwaal.

Trivia[bewerken]

  • In een artikel in The Daily Telegraph in december 2005 vertelde Bocuse dat hij tijdens zijn meer dan 60 jaar durende huwelijk twee maîtresses heeft gehad waarmee hij 30 en 35 jaar is omgegaan. Hij voegde daaraan toe dat de vrouwen elkaar kennen en het met elkaar goed kunnen vinden.
  • Sinds 1987 bestaat de prijs genaamd Bocuse d'Or, de meest prestigieuze prijs voor koks (Franse keuken) en soms gezien als het onofficiële wereldkampioenschap voor chef-koks (ware het niet dat het winnende land het jaar erna niet mee mag doen).
  • Bocuse heeft vele leerlingen gehad. Een daarvan was de Oostenrijker Eckart Witzigmann, de eerste Duitstalige chef-kok die drie Michelinsterren kreeg.