Paul Hunter (snookerspeler)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Alan Hunter
Bijnaam The Beckham of the Baze
The Man with the Golden Cue
Snooker Spice
Geboortedatum 14 oktober 1978
Land Vlag van Engeland Engeland
Overlijdensdatum 9 oktober 2006
Overlijdensplaats Huddersfield
Hoogste ranking #4
Hoogste break 146 (Premier League 2004)

Paul Alan Hunter (Leeds, 14 oktober 1978 - Huddersfield, 9 oktober 2006) was een Engels professioneel snookerspeler.

Hij werd beroepsspeler in 1995 en won zijn eerste rankingtoernooi in 1998. Vanaf 2002 begon hij te stijgen in de rankings en in 2003 bereikte hij voor het eerst de top 8. In het seizoen 2004/2005 haalde hij de vijfde plaats. In zijn korte carrière won hij twee maal de Welsh Open en eenmaal de British Open. Drie keer wist hij het prestigieuze Masters toernooi te winnen. Hij won deze finales (best of 19 frames) tegen O'Brien, Mark Williams en Ronnie O'Sullivan, telkens met het kleinste verschil: 10 tegen 9 frames. In 2003 haalde hij de halve finale van het Wereldkampioenschap.

Mede door zijn blonde haar werd hij wel eens vergeleken met David Beckham. Deze vergelijking kwam extra tot haar recht doordat ook Paul Hunter een 'plan B' had wanneer hij een flinke achterstand had in een wedstrijd: een stoeipartij met zijn verloofde in hun hotelkamer, voor de laatste sessie van de wedstrijd. In de zomer van 2004 huwde hij met Lindsey Fell, tijdens een ceremonie op Jamaica. Op 26 december 2005 verwelkomde het koppel een dochter, Evie Rose.

Niet lang voor het wereldkampioenschap van 2005 raakte bekend dat Hunter aan een zeldzame vorm van darmkanker leed. Dit kwam als een grote schok voor de jonge Hunter; drie jaar eerder werd hij al een keer geopereerd voor cystes op de teelbal. Hij nam, gesterkt door de steun van de spelers en publiek, deel aan het kampioenschap, maar verloor al in de eerste ronde van zijn jeugdvriend Michael Holt, waarna de behandeling werd gestart voor zijn kanker.

Na vijf reeksen chemotherapie, die hij kreeg in het St. James's Hospital in Leeds, had Hunter eind 2005 een terugval, maar in februari 2006 kreeg hij zijn laatste chemo. Na zijn nederlaag op het WK 2006 tegen Neil Robertson gaf Hunter toe 24 uur per dag pijn te lijden. Hij zou toch opnieuw een chemokuur moeten krijgen om zo de groei van de kanker tegen te gaan. Op 7 mei 2006 vond in Leeds een halve marathon plaats. Hunters familie en vrienden hebben daaraan deelgenomen om geld in te zamelen voor onderzoek naar enkele zeldzame vormen van kanker. Op 9 oktober van dat jaar overleed Hunter.

Externe links[bewerken]