Paul Josef Cordes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Josef Cordes
Paul-Josef Cordes.JPG
Kardinaal van de rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Ambt Voorzitter van de Pauselijke Raad "Cor Unum"
Titeldiakonie San Lorenzo in Piscibus
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 november 2007
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Paul Josef Cordes (Kirchhundem, 5 september 1934) is een Duits geestelijke en kardinaal van de Rooms-katholieke Kerk.

Na zijn gymnasium studeerde Cordes enkele jaren medicijnen, alvorens aan de Universiteit van Mainz theologie te gaan studeren. Hij studeerde af bij Karl Lehmann, de latere aartsbisschop van Mainz. Op 21 december 1961 werd Cordes tot priester gewijd. Vervolgens diende hij als prefect van het Studienheim Sankt Klemens, een seminarie voor late roepingen, en werd later rector van het diocesaan seminarie van Paderborn. In 1972 werd hij secretaris van de Duitse bisschoppenconferentie.

Op 27 oktober 1975 benoemde paus Paulus VI hem tot titulair bisschop van Naissus en tot bisschop-coadjutor van Paderborn. In 1980 werd hij ere-kanunnik van het Kathedrale Kapittel van Paderborn.

In 1981 trad hij toe tot de Romeinse Curie als vicepresident van de Pauselijke Raad voor de Leken. In 1995 werd zijn titulair bisdom omgezet in een aartsbisdom en werd hij benoemd tot voorzitter van de Pauselijke Raad "Cor Unum". In 1998 was hij de speciale gezant van paus Johannes Paulus II bij een bezoek aan het door de orkaan Mitch getroffen gebieden in Honduras, Nicaragua, El Salvador en Guatemala.

Tijdens het consistorie van 24 november 2007 werd hij door paus Benedictus XVI tot kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de San Lorenzo in Piscibus als titelkerk. Op 12 juni 2008 benoemde de paus hem tot lid van de Congregaties voor de Evangelisatie van de Volkeren, voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen en voor de Clerus. Ook werd hij lid van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede.