Paulien Hogeweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Paulien Hogeweg (1943) is een Nederlands theoretisch bioloog en onderzoekster van complexe systemen. Samen met Ben Hesper bedacht ze in 1978 de term bio-informatica,[1] als benaming voor het toepassen van informatica bij de studie naar biologische data.

Hogeweg studeerde in 1969 af aan de Universiteit van Amsterdam. In 1976 haalde ze haar Ph.D. met haar onderzoek naar patroonvorming en patroonherkenning. In 1977 richtte Hogeweg de Theoretical Biology & Bioinformatics-groep op aan de universiteit van Utrecht. Tot 2009 was ze leider van deze groep.

Hogeweg staat bekend als een pionier in haar vakgebied, waaronder op het ontwikkelen van agent-gebaseerd model-studies naar de sociale structuur binnen diergroepen. Verder heeft ze bijgedragen aan het ontwikkelen van onderzoek naar biomoleculaire structuren.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hogeweg, P. (1978). Simulating the growth of cellular forms. Simulation 31, 90-96; Hogeweg, P. and Hesper, B. (1978) Interactive instruction on population interactions. Comput Biol Med 8:319-27.