Pauze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
voor het magazine, zie PAUZE Magazine
Het Slapende Meisje, Johannes Vermeer, circa 1657.

Een pauze is een tijdelijke periode van onderbreking van een handeling, met de bedoeling om even tot rust te komen en daarna met frisse moed de draad weer op te pakken.

Theaterstukken, muzikale composities en in mindere mate ook films worden vaak als twee helften rond de pauze vormgegeven. Zeer langdurige werken kunnen worden onderbroken door meerdere pauzes.

Pauzes komen voor op scholen tussen de lesuren, bijvoorbeeld voor de lunch. Tijdens gevechten met vuurwapens kan er sprake zijn van een vuurpauze. In de muziek geeft een rust of een fermate een pauze.

Het woord werd omstreeks de 15e eeuw overgenomen uit het Middelfrans. Het 14e-eeuwse Franse woord "pause" was afkomstig uit het Latijnse "pausa", einde of beëindiging, dat was afgeleid van het Griekse woord "pauein", stoppen of beëindigen. Deze oorspronkelijke betekenis is nog terug te vinden in het woord menopauze, waarvan het eerste deel teruggaat op het Griekse "men" of de genitief "menos", een maand.[1]

Pauzeren is cultuurgebonden. Vanwege de warmere temperaturen houdt men vanouds in Spanje als de zon het hoogst staat een siësta.

Zie de categorie Breaks in work van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.