Penrith Wildwater Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Penrith Wildwater Stadium is een kunstmatige wildwaterbaan in de omgeving van Sydney. De baan is gebruikt tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000 voor het onderdeel wildwater-kanoslalom. De faciliteit is een onderdeel van de Penrith Lakes Scheme, in de buurt van Cranebrook (Nieuw-Zuid-Wales) en is gelegen nabij het internationale regattacentrum. De meren worden niet gevuld met behulp van de aangrenzende rivier Nepean maar worden door het grondwater gevuld. Het gebruik van de faciliteit brengt lucht in het water en verhoogt de waterkwaliteit van de vlakwater kano- en roeibaan.

De wildwaterbaan heeft een U-vorm, is 320 meter lang, tussen de 0,8 en 1,2 meter diep en tussen de acht en twaalf meter breed. Het verval tussen start en finish is 5,5 meter. Er is een lopende band om de vaartuigen van het eindpunt van de baan weer naar het beginpunt te brengen. Een aantal krachtige pompen zorgen ervoor dat het water naar het beginpunt van het parcours wordt gepompt.

De baan is gemaakt van beton waarin aan de buitenkant stenen zijn verwerkt. Hierdoor krijgt de baan het uiterlijk van een echte rivier. Grote niet verplaatsbare stenen en plastic verplaatsbare obstakels zorgen voor de juiste golven en stromingen.

De totale kosten voor de wildwaterbaan waren zes miljoen Australische dollar. Hiervan werd 1,5 miljoen betaald door de gemeente Penrith, hetzelfde bedrag door de International Canoe Federation (ICF) (waarvan 300.000 dollar door de Australische kanobond) en 3 miljoen door het bestuur van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales.

Op dit moment is het wildwaterstadion zeer populair bij recreatieve rafters, bovendien wordt er veel op gekanood. Tijdens de Europese wintermaanden (in Australië is het dan zomer) is Penrith een geliefde plaats voor Europese topkanoërs om naar toe te gaan.

Externe link[bewerken]