Pepermuntolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pepermuntolie is een vluchtige stof die vaak voorkomt in tandpasta, maar ook een belangrijk bestanddeel is van pepermuntsnoep.

Pepermuntolie is een lichtgele tot groenige vloeistof met een scherpe, zeer frisse en muntachtige geur en een verkoelende en verfrissende werking. Hiervoor is vooral de stof menthol verantwoordelijk. Menthol behoort tot een groep stoffen (monoterpenolen) die ons lichaam helpen bacteriën en zelfs virussen te verdrijven.

Pepermuntolie wordt gewonnen uit de gedroogde bladeren en stengels van de pepermunt plant (Mentha piperita). De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar na kruidenextractie ontstaat de typische pepermuntsmaak. Er komt niet veel pepermuntolie van een plant. De planten van één vierkante meter grond leveren slechts ongeveer drie gram pepermuntolie op. Pepermuntolie is daarom duur.

Extractie[bewerken]

In een fabriek wordt uit de bladeren de pepermuntolie gewonnen. De extractie gebeurt door stoomdestillatie. De pepermuntbladeren worden in ketels met water gedaan, waarin stoom wordt geblazen. De stoom verhit de blaadjes, waardoor de pepermuntolie tegelijk met waterdamp vrij komt. Na afkoeling van de damp blijft de olie op het water drijven, omdat het lichter is dan water. Zo kan de olie gemakkelijk van het water worden gescheiden. Dit proces heet extractie.