Pepernoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pepernoten

Een pepernoot is snoepgoed dat vaak met Sinterklaas wordt gegeten en van roggemeel gemengd met een beetje anijs wordt gemaakt. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taaitaai.

De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt.

Vroeger werden de pepernoten met muntstukken gemengd, tegenwoordig met suikergoed. Het strooien met munten stamt van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong om de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas wierp ze toen een hoeveelheid munten toe, waarmee ze alsnog hun bruidsschat konden betalen.

Kruidnoten[bewerken]

Pepernoten worden vaak verward met kruidnoten, echter zijn het twee verschillende soorten snoepgoed.[1] Kruidnoten zijn namelijk krokanter en van een ander soort deeg gemaakt. Kruidnoten worden gemaakt met speculaaskruiden, de smaak lijkt daarom meer op speculaas.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Pepernoten / kruidnoten: Noem je het bekende strooigoed nu pepernoten of kruidnoten? Of is daar een verschil tussen?. Genootschap OnzeTaal (http://www.onzetaal.nl) Geraadpleegd op 19 november 2011
  2. Chocolade kruidnoten (11 november 2008) Geraadpleegd op 19 november 2011