Perdikkas (diadoch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Perdikkas/Perdiccas
Perdikkas
Volledige naam Περδίκκας
Geboren ca. 355 v.Chr.
Overleden mei/juni 321 v.Chr.
Land/zijde Macedonische Rijk
Onderdeel Alexander de Grote
Rang Diadoch
Slagen/oorlogen Veldtocht tegen Ptolemaeus I
Ander werk Macedonische rijksregent, grootvizier van Babylon
Portaal  Portaalicoon   Oudheid

Perdikkas (Oudgrieks: Περδίκκας; overleden mei/juni 321 v.Chr.) was generaal in het leger van Alexander de Grote. Na diens dood (323 v.C.) werd hij regent van het Macedonische Rijk en een van de diadochen.

Macedonische rijksregent[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van Alexander de Grote in 323 v.C. regeert Perdikkas, ex-generaal van Alexander, als regent voor koning Philippos Arrhidaios, een halfbroer van Alexander; en na de geboorte van Alexander IV van Macedonië (de zoon van Alexander de Grote) voor hem én Philippos III[1]. Perdikkas stelt Ptolemaeus I Soter I, ook ex-veldheer van Alexander de Grote, aan als satraap (= gouverneur) van Egypte, in naam van de koningen Alexander IV en Philippos III[1].

Perdikkas werd de nietsontziende grootvizier van Babylon. Hij dicteerde het centraal gezag, terwijl generaals overal satrapieën overnamen. Iedereen - Perdikkas inbegrepen - was erop uit zo veel mogelijk van de buit voor zichzelf binnen te halen. Het ideaal van Alexander leefde alleen maar bij de Griek Eumenes van Cardië, die zich op de Babylonische kanselarij met financiën bezighield. De schoonvader van Perdikkas, Atrobates (satraap) stelde zich tevreden met een uithoek van het Medenrijk: Atropatene.

Veldtocht tegen Ptolemaeus I[bewerken | brontekst bewerken]

Het duurde dan ook niet lang of de diadochen raakten met elkaar slaags. Toen Perdikkas met een groot leger naar Egypte trok om de ongehoorzame landvoogd Ptolemaeus I Soter te bestraffen, liet die het niet op een grote slag aankomen. Ptolemaeus hield Perdikkas net zo lang bezig tot die uitgeput raakte. De soldaten van Perdikkas, die iets anders verwacht hadden, brachten hun eigen aanvoerder om. Hij werd vermoord door Seleucus, de generaal van de ruiterij.