Peshmarga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw Koerdisch leger getraind door Amerika

Peshmarga, Peshmerga of peshmerge (Koerdisch: پێشمەرگە, Pêşmerge) is een term gebruikt door Koerden om hun gewapende strijders aan te duiden. De naam zelf betekent "Zij die oog in oog met de dood staan" (pesh = "tegenover", marg = "dood"). De Peshmarga zijn er sinds het uiteenvallen van de rijken van de Ottomanen en Kadjaren. Peshmarga's maken net als Israël en Iran ook gebruik van vrouwelijke soldaten.

Sinds begin 1900 maken Peshmerga's gebruik van guerrillatactieken. In die tijd waren veel van deze Peshmarga's geleid door Mustafa Barzani van de Koerdische Democratische Partij Irak (KDP).

In de Irakoorlog stonden de Peshmarga aan de kant van de westerse landen. Samen met Amerikaanse soldaten namen ze het Noorden van Irak over (de drie meest noordelijke provincies). De KDP en Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) waren van plan nog drie provincies over te nemen (met als doel Kirkoek), maar werden verhinderd door Amerika onder druk van Turkije.

Veel Koerden worden ingezet naast Amerikaanse soldaten vanwege hun loyaliteit aan Amerika en het feit dat ze goed Arabisch spreken. Toen in 2004 de Iraakse politie samen met de Amerikaanse soldaten uit Mosoel werd verdreven door vijandelijke eenheden, hielpen Peshmarga's om de stad terug te veroveren.