Petén (departement)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Petén
Departement in Guatemala Vlag van Guatemala
Coat of arms of Peten Department.gif
ElPetenGUAT.PNG
Algemeen
Oppervlakte 35.854 km²
Inwoners (2006) 441.799 (12,32 inw/km²)
Hoofdplaats Flores
Foto's
Flores vanuit de lucht
Flores vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Noord-Amerika

Petén is een departement van Guatemala, gelegen in het noorden van het land. Petén grenst aan de departementen Izabal en Alta Verapaz, aan Belize, en aan de Mexicaanse staten Chiapas, Tabasco, Campeche en Quintana Roo. De hoofdstad van het departement is Flores.

Met 35.854 km² is Petén veruit het grootste departement van het land; het neemt ongeveer een derde van het grondgebied van Guatemala in. Er wonen 441.799 mensen (2006).[1]

Het departement Petén in het noorden wordt gekenmerkt door bijna ononderbroken oerwouden. Geologisch gezien maakt het deel uit van het Bekken van Petén.

Geschiedenis[bewerken]

Petén wordt voornamelijk bewoond door Maya's. Er zijn nog talloze ruïnes van Mayasteden te vinden, waaronder die van El Mirador, Tikal, Seibal en Uaxactun. Tijdens de klassieke periode van de Mayatijd was Petén het kernland van het Mayagebied. In 750 leefden hier miljoenen mensen, en was het een van de dichtstbevolkte gebieden (volgens sommigen meer dan 1000 pers./km²) ter wereld. Overbebouwing zorgde echter voor een ecologische ramp, en in de negende eeuw werden de meeste steden verlaten. Het gebied bleef evenwel bewoond. Pas in de zeventiende eeuw wisten de Spaanse veroveraars Petén geheel te onderwerpen. De laatste Mayastad, Tayasal, viel in 1697.

Het gebied was zo ondoordringbaar dat toen de Guatemalteekse president Rafael Carrera in de jaren 1840 een leger naar het gebied stuurde, Mexico, dat het gebied ook opeiste, het de moeite niet waard vond en de Guatemalteken hun zin gaf. Vanaf de jaren 1960 werd het departement geleidelijk aan ontsloten maar de eerste verharde weg werd pas in 1982 aangelegd.

Gemeenten[bewerken]

Petén is ingedeeld in twaalf gemeenten:

Noten[bewerken]

  1. Instituto Nacional de Estadística de Guatemala - Encuaesta Nacional de Condiciones de Vida (ENCOVI) 2006.