Peter De Roover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter De Roover (Turnhout, 20 mei 1962) is chef-politiek van Doorbraak en ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Hij is econoom van opleiding (Universiteit Antwerpen), was als student actief in KVHV Antwerpen en begon een politieke carrière in de Vujo en de Volksunie, maar liet die partij in 1988 achter zich, toen er van de zogenaamde Derde Fase van de staatshervorming niets in huis kwam. Ook de verruimingsoperatie onder leiding van Hugo Schiltz en Jaak Gabriëls bleek moeilijk te verteren, vnl. de verkiezing van de 'linkse' volksvertegenwoordiger Herman Lauwers (voorzitter VVKSM) uit Brasschaat.

Vlaamse Volksbeweging[bewerken]

Samen met Jan Jambon stapte hij over naar de Vlaamse Volksbeweging. Daar werd hij eerst politiek secretaris en richtte hij een VVB-afdeling in Antwerpen op. In 1989 werd hij algemeen voorzitter, wat hij bleef tot in 1998. Onder Peter De Roover koos de VVB voor Vlaamse onafhankelijkheid (met het congres van 24 april 1991: 'Onze toekomst in Europa: Vlaanderen onafhankelijk'), werd de Europese Unie een thema ('EU-stemrecht: ja, maar ...') en verschoof de aandacht naar Vlaams-Brabant (met het Komitee Stop Euro-Brussel en de intense samenwerking met het Taal Aktie Komitee).

Halfweg de jaren 1990 begaf De Roover zich in de strijd om het politieke karakter van het IJzerbedevaartcomité. Hij richtte, onder meer met toenmalig Davidsfonds-voorzitter Lieven van Gerven het IJzerbedevaardersforum op. Dit forum stierf een stille dood in 1996 nadat ze politiek werden ingehaald door de Werkgroep Radicalisering Ijzerbedevaart (Voorpost, VNJ, BDAC, enz.), vandaag organisator van de Ijzerwake in Ieper/Steenstrate.

De jaren na zijn voorzitterschap was hij nog in de marge van de VVB actief, zoals in de afdeling Mortsel, maar ook - en vooral - als medewerker van het maandblad Doorbraak waarin hij sinds 1999 een eigen column 'Vrijspraak' heeft. Sedert april 2013 biedt Doorbraak ook een nieuwssite doorbraak.be. De Roover is er 'chef-politiek'.

In 2001-2002 was Peter De Roover betrokken als hoofdredacteur bij de oprichting van een nieuw opinieweekblad, Punt. Van dit Vlaamsgezind en conservatief magazine verschenen in het voorjaar van 2002 negen nummers, maar het gebrek aan succes leidde tot een vroegtijdig einde van Punt.

Op 20 oktober 2007 werd Peter De Roover door de Algemene Vergadering van de VVB opnieuw verkozen tot politiek secretaris, samen met Eric Defoort als de nieuwe algemeen voorzitter. Die functie bekleedde hij tot februari 2013. Sinds april 2013 is hij chef-politiek van Doorbraak en afgevaardigd beheerder van de vzw Stem in 't Kapittel.

Peter De Roover levert ook opiniebijdragen aan de kranten De Standaard en De Morgen of aan Knack. Hij verschijnt ook geregeld op de VRT-Nieuwsdienst om in programma's als Terzake zijn mening te geven.

Politiek[bewerken]

Peter de Roover stelt zich bij de verkiezingen van 25 mei 2014 kandidaat voor een zetel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Hij kreeg op de lijst van de N-VA de derde plaats toegewezen voor de kieskring Antwerpen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Standaard (30 januari 2014). Peter De Roover: ‘Ik wil de clichés bevechten’. Persbericht. Geraadpleegd op 30 januari 2014.