Peter Hurkos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter Hurkos, geboren als Pieter van der Hurk, (Dordrecht, 21 mei 1911 - Los Angeles, 1 juni 1988) was een Nederlandse helderziende.

Levensloop[bewerken]

Hurkos was schilder van beroep. In de jaren 40 zou hij van een ladder gevallen zijn en daarbij een hersenbeschadiging opgelopen hebben. Hij lag drie dagen in coma in het Zuidwal Ziekenhuis. Over wanneer het ongeluk plaatsvond zijn door bekenden van Hurkos tegenstrijdige verhalen de wereld in gebracht.[1] Hurkos beweerde dat hij sinds hij uit deze coma ontwaakte de toekomst kon voorspellen en gebeurtenissen in het verleden van anderen kon zien.

Hurkos werd in 1956 naar de VS gehaald door de Amerikaanse medicus Andrija Puharich, die onderzoek deed naar parapsychologische verschijnselen, zoals helderziendheid en telepathie. Hij werd gedurende 2,5 jaar onderzocht. De uitkomsten overtuigden Puharich van Hurkos' helderziende gaven. Sceptici zeggen echter dat het onderzoek van Puharich niet serieus genomen kan worden en hebben dan ook zo hun twijfels bij de uitkomsten van deze onderzoeken.

In de VS stond Hurkos bekend als The Psychic Detective (de helderziende detective). Hij hielp bij politie-onderzoeken. Hij heeft echter ook enige tijd in de gevangenis gezeten, wegens het zich voordoen als FBI-agent.

In Nederland werd Peter Hurkos vooral bekend dankzij Henk van der Meyden, die sterk in Hurkos' gave zei te geloven. In 1978 was Hurkos te gast in Van der Meydens televisieprogramma TV Privé. Hij beweerde dat de kort tevoren dood gevonden Mathilde Willink "absoluut zelfmoord" had gepleegd, iets waarover tot op de huidige dag nog altijd geen zekerheid bestaat. Ook meldde Hurkos dat hij de politie van Los Angeles op het spoor had gezet van Charles Manson, de man aan het hoofd van een sekte die in 1969 verschillende geruchtmakende moorden pleegde.

Omstreeks 1980 reed Van der Meyden in een rechtstreekse televisie-uitzending samen met de met een theedoek geblinddoekte Hurkos en zakenman Maup Caransa door Nederland, op zoek naar de plek waar Caransa tijdens zijn ontvoering had vastgezeten. Men hoopte daarmee een aanzet te geven tot het vinden van de daders en het betaalde losgeld. Ondanks Van der Meydens geestdriftige aansporingen bleef de 'spraakmakende' zoektocht zonder resultaat.

Peter Hurkos stierf op 77-jarige leeftijd in Los Angeles.

Trivia[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Noten
  1. De Engelstalige biografie) op de website van de manager en vrouw van Peter Hurkos, Stephany Hurkos, geeft 1941; een biografie op suite101.com geeft 1943, een Website Peter van der Hurk zoon van Hurkos beweert dat zijn vader op 37-jarige leeftijd ten val kwam
  2. Website Peter van der Hurk (zoon van Peter Hurkos)
  3. Website Het Zesde Zintuig (RTL 4)