Peter Pontiac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Peter Pontiac, echte naam Peter J.G. Pollmann (Beverwijk, 28 april 1951) is een Nederlands illustrator en striptekenaar. Hij tekent undergroundstrips, posters en platenhoezen.

Publicaties[bewerken]

Zijn werk werd regelmatig gepubliceerd in Aloha, Tante Leny presenteert!, RFP illustraties, Modern Papier, Gummi, El-Vibora, Anarchy comics, OOR, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Hij tekende onder meer een aantal pagina's voor de retrospectieve tentoonstellingscatalogus van Willem de Ridder. De Ridder noemde hem een 'briljante tekenaar'. In de jaren negentig werd de reeks Pontiac Review opgezet, waarin al het werk van Pontiac heruitgegeven wordt. De boeken bevatten zowel strips als illustratiewerk. Tot nu toe zijn er zeven delen verschenen. Ook werd zijn enige volledige stripalbum Requiem Fortissimo opnieuw uitgegeven.

Persoonlijk[bewerken]

Pollmanns vader Josef was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS en oorlogsverslaggever aan het Oostfront. Deze Pollmann-senior verdween in 1978 spoorloos in de Daaibooibaai op Curaçao. Pontiac verhaalt zijn familiegeschiedenis in de Kraut biografiek die in 2000 verscheen bij Podium.[1]

Pollmann is autodidact en werkte vele jaren in afzondering in een atelier. Tegenwoordig werkt hij thuis. Joost Pollmann, zijn broer, is als journalist en vertaler ook actief in de stripwereld.[2]

Tekenstijl[bewerken]

Pontiacs' tekenwerk is geïnspireerd op undergroundcomics in het algemeen en het werk van Robert Crumb in het bijzonder. Hij maakte ook platenhoezen en is geïnteresseerd in rockmuziek. Zijn werk wordt vergeleken met dat van Jacques Tardi en Art Spiegelman. Pontiac is de huiskunstenaar van stripwinkel en expositieruimte Lambiek.

Lettering[bewerken]

Voor uitgeverij Oog & Blik verzorgde hij ook de handlettering van de Nederlandstalige edities van Maus en Crumb's Kafka.

Prijzen[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • 2000 - Kraut Biografiek' (Podium)
  • 1998 - De ketens van kitsch (ISBN 90-801-821-0-9)
  • 1998 - The Quick Brown Fax - met Typex (Lambiek)
  • 1990 t/m 1997 - Pontiac Review' (7 delen tot nu) (Oog & Blik)
  • 1997 - Lost in the Lowlands (eigen beheer) - over een bezoek aan het Lowlands-festival samen met Typex
  • 1994 - De luchtgitaar (illustr.) (Meulenhoff)
  • 1993 - The making of sacred pin-ups (Griffioen)
  • 1990 - Requiem Fortissimo (ISBN 90 303 8941-9) (Oog & Blik)
  • 1981 - Natural Jewboy (illustr.) (ISBN 90-70460-01-7)

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties