Peter Slaghuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Slaghuis
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Alias Hithouse
Geboren 21 augustus 1961
Overleden 5 september 1991
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1981 - 1991
Genre(s) Disco en House
Label(s) Midtown
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Peter Slaghuis (21 augustus 1961 - 5 september 1991) is begin jaren 80 een van de eerste Nederlandse producers van disco-remixen en later house-dj. Als producer en remixer van voornamelijk oudere hits maakt hij in de eerste helft van de jaren 80 snel naam. In 1981 verschijnt zijn eerste "Disco Breaks"-mix, dan nog als onofficiële release (dit wil zeggen: niet op een officieel label). Dit wordt het begin van een lange reeks.

In 1988 neemt hij onder de naam Hithouse (een vrije vertaling van zijn achternaam) zijn eerste grote hit en bekendste nummer "Jack To The Sound Of The Underground" op, dat uitgroeit tot een wereldhit. "Jack To The Sound Of The Underground" is een van de eerste platen met een acid geluid in de mix. Het Belgische platenlabel ARS pikt het nummer op en brengt het ook in Engeland uit, waar het in oktober 1988 de achtste plaats van de UK Singles Chart haalt. Vandaaruit wordt het in heel Europa een grote hit, behalve in zijn eigen Nederland waar slechts de 22ste plaats gehaald wordt.

De opvolger "Move your feet to the rhythm of the beat" klonk gelijkwaardig aan zijn voorganger en werd alweer een grote hit in 1989. Met ruim één miljoen verkochte exemplaren van beide singles richt hij een studio in en begint hij een eigen label (Hithouse Records), waarop hij zijn producties met andere acts uitbrengt.

Samen met Paul Elstak en Rob Fabrie - Waxweazle/Headbanger werkte Slaghuis aan een album van de act Holy Noise. Een jaar later komt de opvolger van dit album "Organised Crime" uit. De daarvan getrokken single "James Brown Is Still Alive" (als reactie op de houseklassieker "James Brown is dead" van L.A. Style) haalt de top-10 in de Nederlandse hitlijst.

De Nederlandse house- en sample-pionier verongelukt echter op 5 september 1991 met zijn auto op weg naar huis na een optreden in Amsterdam. Vlak daarvoor maakt hij nog een remix van "Pump Up The Jam" van Technotronic. Paul Elstak zet het project Holy Noise nog voort na de dood van Slaghuis. Zijn platenlabel wordt voortgezet door platenmaatschappij Midtown en later door ARS in België.

Externe links[bewerken]

  • Website ter nagedachtenis aan Peter Slaghuis