Petit (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geslachtswapen (1816)

Petit (ook: Petit d'Oudenborgh) is een uit de Zuidelijke Nederlanden afkomstig geslacht waarvan leden sinds 1816 tot de Nederlandse adel behoren en dat in 1906 uitstierf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stamreeks begint met Jacques Christophe Petit die omstreeks 1590 werd geboren. Een nazaat, mr. Petrus Philippus Patricius Josephus Petit (1748-1827), werd bij Koninklijk Besluit van 18 november 1816 ingelijfd in de Nederlandse adel. Met een kleindochter van hem stierf het geslacht in 1906 uit.

Wapenbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

"Coupé, waervan het eerste deel van zilver, beladen met een ten halven lijve uitschietenden arend van sabel, getongd van keel, het tweede van lazuur, beladen met eene fasce en ver[ge]zeld en pointe [van twee] geaffronteerde halve maanen alles van zilver. Het schild gedekt met een vooruytstaanden helm van zilver, geboord, getralied en gesierd van goud, gevoerd van keel, op dezen eene wrong van lazuur en zilver, waerop tot cimier de halve arend van het eerste deel van het schild, voorts met zijne helmdekken van lazuur en zilver."

Enkele telgen[bewerken | brontekst bewerken]