Phil Abraham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Phil Abraham
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Philip Abraham
Geboren 11 mei 1959
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1999–
Beroep Regisseur / Director of photography
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Philip (Phil) Abraham (New York, 11 mei 1959) is een Amerikaans televisieregisseur en director of photography. Hij werkte mee aan de bekende tv-series The Sopranos, Mad Men, Breaking Bad, Daredevil en Halt and Catch Fire.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Phil Abraham studeerde in 1982 af aan Wesleyan University.[1] Hij begon zijn loopbaan als cameraman in dienst van onder meer Philippe Carr-Forster en John Bailey, en werkte in de jaren 1980 en 90 mee aan Hollywoodfilms als Planes, Trains & Automobiles, Home Alone 2: Lost in New York en Godzilla. Vervolgens werkte Abraham mee aan elk van de zes seizoenen van The Sopranos. Hij begon als cameraman, werkte zich op tot director of photography en mocht uiteindelijk ook een aflevering regisseren. Deze aflevering, getiteld "Remember When", ging op 22 april 2007 in première.

Datzelfde jaar regisseerde hij ook zijn eerste aflevering van de dramareeks Mad Men. Abraham werd een vaste medewerker van de succesvolle AMC-serie en regisseerde in totaal vijftien afleveringen. Ook bij deze serie begon hij aanvankelijk als director of photography. Voor zijn camerawerk voor de pilot "Smoke Gets In Your Eyes" won hij in 2008 een Emmy Award. Een jaar later werd hij een eerste keer genomineerd in de categorie beste regie. In 2008 regisseerde hij voor AMC ook een aflevering van Breaking Bad.

Vanaf 2011 regisseerde Abraham meerdere afleveringen van The Killing, de Amerikaanse remake van de gelijknamige Deense reeks. Daarnaast werkte hij als regisseur ook mee aan de series Daredevil, Bates Motel en Halt and Catch Fire.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Emmy Award[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als televisieregisseur[bewerken | brontekst bewerken]