Phylicia Rashad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Phylicia Rashad

Phylicia Rashad, geboren als Phylicia Ayers-Allen (Houston, 19 juni 1948), is een Amerikaans actrice die vooral is van de The Cosby Show.

Biografie[bewerken]

Phylicia Ayers-Allen is de oudere zus van de actrice Debbie Allen (geboren in 1950 die vooral bekendheid verwierf in de serie "Fame" (1984).

Phylicia volgde balletschool in New York en ze volgde acteerles aan een school die de naam universiteit mocht dragen en ze liep toen alle deuren van Broadway plat voor een rolletje. Dat kreeg ze dan ook in The Wiz (1978 van Sidney Lumet) met Diana Ross en Michael Jackson. Later vertolkte ze een rol in Dream girls en ze sloot zich aan bij de Negro Essemble Compagny een toneelgezelschap van uitsluitende zwarte acteurs en actrices die theater probeerden te brengen voor groepen die anders nooit over de drempel van een schouwburg zouden komen. In 1990 speelde ze samen met Dyan Cannon in Jailbirds een tv-film van Burt Brinckerhoff naar een scenario van Craig Heller, Guy Shulman en Marcia Midkiff en muziek van Ken Harrison.

Voor haar rol in het toneelstuk A Raisin in the sun krijgt ze in 2004 een Tony Award, ze is daarmee de eerste zwarte actrice die deze award krijgt.

Televisie[bewerken]

Toneel[bewerken]

  • A Raisin in the Sun