Pia Dijkstra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pia Dijkstra
Pia Dijkstra (cropped).jpg
Algemene informatie
Naam Pietje Aafke Dijkstra
Geboren 9 december 1954
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 17 juni 2010
Partij D66
Politieke functies
2010-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Pietje Aafke (Pia) Dijkstra (Franeker, 9 december 1954) is een Nederlandse televisiemaker, journalist, presentatrice en sinds 17 juni 2010 Tweede Kamerlid namens D66.

Na het gymnasium aan het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden vertrok Dijkstra naar Amsterdam om theologie te studeren aan de Gemeentelijke Universiteit. Deze studie rondde zij niet af. In 1978 verandert een toevallige ontmoeting met IKON-medewerker Jan Stroes echter haar leven. Ze trad bij de IKON in dienst als voorlichtster, radiomedewerkster en regisseur van kerkdiensten en werkte er zes jaar.

In 1984 maakt ze de overstap naar de Wereldomroep waar ze als programmamaker en presentatrice aan de slag ging. Twee jaar later vertrok ze naar Hier & Nu Radio van de NCRV en in 1988 werd ze een van de vaste gezichten van het NOS Journaal. Op 14 juli 2000 presenteerde ze voor de laatste keer het NOS Journaal. In oktober van datzelfde jaar stapte ze over naar de AVRO. Ze presenteerde daar Hoe Bevalt Nederland, Tien Lastige Vragen, Studio 2 (een gezamenlijk programma van de omroepen die op Nederland 2 uitzonden), Vinger aan de Pols en EénVandaag.

Op 8 april 2008 werd Dijkstra voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus, die in opdracht van werkgevers, werknemers en overheid vrouwen met deeltijdbanen gaat stimuleren meer uren te werken.

Ze woont in Utrecht en is getrouwd met voormalig Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine. Het echtpaar heeft drie zonen.

Dijkstra stond op de 13e plaats van de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 en zou daardoor geen Kamerlid zijn geworden (D66 haalde tien zetels), maar veroverde dankzij 15.705 voorkeurstemmen - elf stemmen boven de kiesdrempel - toch een Kamerzetel. In 2012 stond zij op de negende plaats van de kandidatenlijst en werd zij opnieuw gekozen, ditmaal met 24.886 voorkeursstemmen.

Dijkstra is woordvoerder Volksgezondheid, Welzijn, Sport en Emancipatie. Ze redde onder meer een fonds dat de acceptatie van homoseksualiteit onder ouderen in verzorgingstehuizen stimuleert. Ook diende ze samen met Boris van der Ham een motie in om verplichte voorlichting over homoseksualiteit op alle scholen te geven. Sinds december 2012 wordt deze motie uitgevoerd. Op 11 juni 2013 werd haar initiatiefwetsvoorstel met collega-Kamerlid Gerard Schouw van D66 om geen nieuwe 'weigerambtenaren' aan te nemen, aangenomen. Dijkstra bepleitte als Kamerlid automatische of actieve donorregistratie (het 'geen bezwaar'-systeem)[1] en het toestaan van het kweken van menselijke embryo's voor wetenschappelijke doeleinden en met name voor medische experimenten.[2]

Externe link[bewerken]

  • Pia Dijkstra, website van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Bronnen, noten en/of referenties
  1. 'Beste Pia Dijkstra, mijn lichaam is van mij', de Volkskrant, 25 oktober 2012
  2. D66: Kweken Embryo's voor onderzoek moet kunnen, Reformatorisch Dagblad, 6 maart 2013