Pierre Dugua

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Pierre Dugua, Sieur de Mons)
Ga naar: navigatie, zoeken

Pierre Dugua, de Sieur de (heer van) Mons, (1558 - 1628) was een Franse koopman, ontdekkingsreiziger en kolonisator. Hij is geboren in Royan (Saintonge), in Frankrijk, en had een grote invloed op de eerste Franse pogingen om een kolonie te vestigen in Noord-Amerika.

In 1603 gaf koning Hendrik IV van Frankrijk Dugua voor tien jaar het exclusieve recht om gebieden te koloniseren in Noord-Amerika tussen 40 en 45 graden noorderbreedte. De koning gaf hem ook een handelsmonopolie in de pelshandel voor dit gebied, en benoemde hem tot gouverneur van de te vestigen kolonie, die ze Acadië noemden.

In 1604 vertrok hij naar Noord-Amerika met honderd kolonisten, waaronder de cartograaf Samuel de Champlain. Zij vestigden een nederzetting op het eilandje Île Sainte Croix in de monding van wat nu de grensrivier is tussen de Amerikaanse staat Maine en de Canadese provincie New Brunswick. Het is ironisch dat dit eiland ten noorden van de 45e breedtegraad ligt. Veel kolonisten overleefden de strenge winter niet, ten dele door het gebrek aan vers voedsel en zoet water op het kleine eilandje. Daarom werd in het voorjaar besloten om de kolonie naar een betere locatie aan de andere kant van de Fundybaai te verhuizen. Deze kolonie werd Port Royal genoemd. Het ging redelijk goed met deze kolonie, tot in 1607 de koning bepaalde dat Port Royal niet genoeg winst maakte in de visvangst en de pelshandel. Hij beëindigde Dugua's monopolie in de pelshandel, en de kolonisten kregen de opdracht Port Royal te verlaten, en naar Frankrijk terug te keren.

Externe link[bewerken]