Pierre Nkurunziza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pierre Nkurunziza
Pierre Nkurunziza in winkelcentrum Østfoldhallen van de Noorse stad Fredrikstad op 10 juni 2006  (Foto: Marit Nygård)
Pierre Nkurunziza in winkelcentrum Østfoldhallen van de Noorse stad Fredrikstad op 10 juni 2006
(Foto: Marit Nygård)
Geboren 18 december 1963
Bujumbura
Politieke partij CNDD-FDD
president van Burundi
Huidige functie
Aangetreden 19 augustus 2005
Voorganger Domitien Ndayizeye
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Pierre Nkurunziza (Bujumbura, 18 december 1963) is leider van de Nationale Raad voor de Verdediging van de Democratie-Strijdkrachten voor de verdediging van de democratie (Conseil national pour la défense de la démocratie-Forces pour la défense de la démocratie, of CNDD-FDD) en president van Burundi.

De CNDD-FDD is een voormalige Hutu-rebellengroepering, die zich heeft omgevormd tot politieke partij.

Biografie[bewerken]

Nkurunziza werd geboren in 1963 in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Hij ging naar de lagere school in de provincie Ngozi en de middelbare school in Kitenga. Vervolgens studeerde hij af aan de Universiteit van Burundi in 1990. Zijn hoofdvakken waren pedagogiek en sport.

Zijn vader, Eustache Ngabisha, was in 1965 tot parlementslid gekozen en werd later gouverneur van twee provincies. Hij kwam om het leven in 1972 tijdens een periode van etnisch geweld die honderdduizenden Burundiërs het leven kostte.

Nkurunziza werkte als docent aan de universiteit van Burundi toen er in het land een burgeroorlog uitbrak in 1993, na de moord op de eerste Hutu president van Burundi, Melchior Ndadaye.

In 1995, nadat het leger de campus van de universiteit had aangevallen, sloot hij zich aan bij de CNDD-FDD als militair. In een interview uit 2004 met het persbureau IRIN, blikt hij terug op die gebeurtenis:

"In 1995 viel het Tutsi leger de campus aan en doodde 200 studenten. Ze probeerden ook mij te doden. Ze schoten op mijn auto, maar ik stapte uit en rende weg. Mijn auto ging in vlammen op. Toen werd ik lid van de CNDD-FDD als soldaat. Deze oorlog is ons opgedrongen; wij zijn hem niet begonnen."

Nkurunziza klom op in rang en in 1998 werd hij benoemd tot vicesecretaris-generaal van de CNDD-FDD. In 2001 werd hij tot voorzitter gekozen. Eind 2001 splitste een deel van de organisatie zich af. In augustus 2004 werd hij tot voorzitter herkozen.

Sinds eind 2003 was hij Minister van Goed Bestuur in de overgangsregering van president Domitien Ndayizeye.

Na een reeks verkiezingsoverwinningen voor de CNDD-FDD in juni en juli 2005 werd hij genomineerd als de presidentskandidaat van de CNDD-FDD. Op 19 augustus 2005 werd hij gekozen door de leden van het parlement om op 26 augustus in functie te treden.

Familie/gezin[bewerken]

Pierre Nkurunziza, naar eigen zeggen een wedergeboren christen, is gehuwd in 1994 en vader van twee zonen. Hij komt uit een gezin met zeven kinderen. Twee van zijn broers en zusters kwamen om na de uitbraak van de burgeroorlog in 1993 en drie andere sneuvelden als strijders van de CNDD-FDD. Slechts een van zijn broers en zussen, een zus, is nog in leven.