Piet Bambergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piet Bambergen
Piet Bambergen in 1971
Algemene informatie
Geboortenaam Pieter van Bambergen
Geboren 3 maart 1931
Overleden 15 juni 1996
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1948-1995
Beroep Komiek, acteur
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Piet Bambergen, geboren als Pieter van Bambergen (Amsterdam, 3 maart 1931Kreta, 15 juni 1996), was een Nederlands komiek en acteur, vooral bekend als 'punchliner' van De Mounties.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Bambergen was oorspronkelijk diamantslijper. In zijn vrije tijd speelde hij met Fred Plevier gitaar. Ze kregen succes toen ze met Johnny Jordaan een tour door Nederland en België maakten. Rudi Carrell raadde hen aan om sketches te gaan spelen. Na hun ontdekking door Rudi Carrell traden zij ook op televisie op. Toen Plevier in 1965 overleed, werd de rol van aangever overgenomen door René van Vooren (pseudoniem voor René Sleeswijk). Alhoewel Bambergen en Van Vooren in privé geen vrienden waren, vormden zij een uiterst succesvol duo.

Ook acteerde Bambergen in een aantal films en toneelstukken. Zijn laatste rol is die van Alfred P. Doolittle in de Nederlandse versie van My Fair Lady. Na 36 voorstellingen kreeg hij gezondheidsproblemen en moest terugtreden.

In de laatste jaren van zijn leven woonde hij in het Noord-Hollandse stadje De Rijp, waar hij havenmeester was. Piet Bambergen overleed op 65-jarige leeftijd aan een hartaanval toen hij zijn dochter Tanya bezocht op Kreta.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Toneel[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Piet Bambergen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.