Piet Paulusma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Paulusma
Piet Paulusma oefent zijn tekst in Joure, december 2003.
Piet Paulusma oefent zijn tekst in Joure, december 2003.
Volledige naam Pieter Paulusma
Geboren 15 december 1956
Origine Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1986 - heden
Bekend van Piets weerbericht
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Pieter of Pyt (Piet) Paulusma (Tzum, 15 december 1956) is een Nederlandse weerman.

Begin loopbaan en carrière[bewerken]

Na de middelbare school begon Piet Paulusma zijn carrière op de afdeling calculatie bij de PTT, het huidige KPN Telecom. Hij heeft daar diverse opleidingen gevolgd zoals personeelswerk en is later terechtgekomen op een HBO-managementfunctie. Hij maakte zijn debuut op televisie als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân. Paulusma voorspelde dagelijks het weer, zowel bij Omrop Fryslân als ook op de radio bij Radio Noord. Zijn eerste aanraking met de meteorologie ontleent hij aan een Teleaccursus en het bestuderen van natuurverschijnselen. Om zich meer in het weer te verdiepen heeft Paulusma veel zelfstudie gedaan en zeven jaar lang begeleiding op wetenschappelijk niveau gehad.

Weerman bij SBS 6[bewerken]

Sinds september 1996 verschijnt Paulusma ook bij de landelijke zender SBS 6. Onder de titel Piets weerbericht worden iedere dag vanaf een wisselende buitenlocatie in Nederland weersvoorspellingen gemaakt over het weer in Nederland. Oorspronkelijk startte dit programma als onderdeel van het SBS 6-nieuws- en actualiteitenprogramma Hart van Nederland, maar het kreeg vanwege de grote populariteit van presentator Paulusma spoedig een eigen vermelding als separaat programma.

De Elfstedentocht van 1997 betekende de doorbraak van Piet Paulusma. Een opvallend detail is de Friestalige afsluiting van zijn weerpraatje met de bij velen bekende woorden Oant moarn ('tot morgen'). Paulusma woont in Harlingen en werd in 1999, 2000 en 2006 verkozen tot populairste weerman van het jaar. In de zomer ontvangt hij wel drie tot zeshonderd uitnodigingen per dag om zijn weerbericht ergens te komen presenteren.

Piets Weerbericht wordt sinds 15 juli 2013 doordeweeks niet meer direct na Hart van Nederland uitgezonden, maar pas na de late editie van Shownieuws. Het weerbericht duurt nu ook 4 tot 5 minuten. De kijkcijfers zijn in de eerste week gehalveerd.

Ook is Piet enige tijd te horen geweest bij Radio 10 Gold met het weerbericht en schrijft hij twee keer per week zijn weerbericht in de Harlinger Courant.

Het lokale weerbericht wordt door Piet Paulusma ook op de Weekkrantsites van Wegener gepubliceerd.

Trivia[bewerken]

  • Op 8 januari 2007 verschijnt op weblog GeenStijl.nl een filmpje waarin het lijkt alsof Paulusma wordt aangereden door een slippende auto.[1] Een uur later blijkt dat het onderdeel is van een commercial van Kwik-Fit waar Piet zelf aan heeft meegewerkt. Paulusma gaf later op televisie zelf tekst en uitleg over het voorval.
  • In 2010 speelde Paulusma een kleine rol in de Amerikaanse verfilming van Das Experiment, The Experiment[2] Hij is te zien in een scène waarin de hoofdrolspeler wordt blootgesteld aan gewelddadige beelden om te testen of hij geschikt is voor het experiment uit de titel. Een paar seconden van die beelden bestaan uit het filmpje dat Paulusma opnam voor Kwik-Fit, waarin hij zogenaamd wordt aangereden.
  • Op 18 oktober 2008 was Paulusma te gast in het humoristische programma Wie ben ik?.
  • Op 10 januari 2009 werd bekend dat Paulusma tijdens carnaval door het leven zal gaan als Prins "Oant moarn d'n urste" bij Carnavalsvereniging PSV uit Eindhoven.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties