Pingu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Pingu is van oorsprong een Zwitserse animatieserie met kleifiguren. Vanaf 1986 werden in totaal 104 afleveringen geproduceerd voor de Zwitserse televisie (Trickfilmstudio). Al deze afleveringen duren bij benadering vijf minuten en zijn geregisseerd en geanimeerd door Otmar Gutman. De animatieserie was wereldwijd succesvol omdat de personages geen verstaanbare dialoog aangingen maar enkel in een soort pinguïntaal, in de vorm van piepgeluiden, converseerden. De afleveringen zijn ingesproken door Carlo Bonomi. Een selectie van afleveringen zijn in Nederland en België op DVD uitgebracht. In Duitsland zijn alle afleveringen op DVD verschenen.

De hoofdpersonen in de serie zijn de kleine pinguïn Pingu en zijn vriendje, de zeehond Robby. In een groot aantal afleveringen spelen echter ook andere personages een belangrijke rol, zoals Pingu's vader, die postbode is, en zijn moeder. Nadat een ei van zijn moeder is uitgekomen, speelt ook Pingu's kleine zusje Pinga een rol in de serie. Pingu, meestal onderweg met zijn sleetje, beleeft allerlei avonturen met zijn vrienden op de Zuidpool. De serie is met name bij kleine kinderen erg populair.

In 2004 werden de rechten voor de serie opgekocht door de Britse productiefirma Hit Entertainment, die daarna 52 nieuwe afleveringen produceerde. Deze vervolgserie werd ingesproken door Marcello Magni en David Sant, omdat de oorspronkelijke spreker, Carlo Bonomi, te oud werd bevonden. Hit Entertainment bracht ook een nieuwe Pingu-DVD uit.

De serie wordt in Nederland door Zappelin en in België door vtmKzoom uitgezonden.